Naturskyddsföreningen i Almedalen 2024
Snart är det dags för politikerveckan i Almedalen. Naturskyddsföreningen kommer att finnas på plats i Visby med ett stort team för att delta i samtal och seminarier. Exempelvis arrangerar Naturskyddsföreningen och Bra Miljöval seminariet ”Konsumtionens makt – vem kan ta ansvar för en mer hållbar miljö?”. Föreningens talespersoner och experter kommer att finnas tillgängliga för intervjuer och kommentarer i media, och ännu finns en möjlighet att boka in någon av föreningens representanter till ert evenemang!
Välkommen till Naturskyddsföreningens och Bra Miljövals seminarium ”Konsumtionens makt – vem kan ta ansvar för en mer hållbar miljö?
Tid: 27 juni kl. 10:55 till 11:45
Plats: Strandgatan 19, TCO-landet, Lilla scenen
Få, om ens några, branscher är idag på väg att nå sina hållbarhetsmål eller bidra till det globala målet för de hållbara utvecklingsmålen, Parisavtalet om klimatförändringar eller Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework. Ohållbara konsumtions- och produktionsmönster bidrar direkt och betydligt till den tredubbla planetära krisen av klimatförändringar, natur- och biodiversitetsförlust, samt föroreningar och avfall. Och konsumerar gör inte bara individer – utan även organisationer och offentliga verksamheter. Konsumtion kan vara en motor för vårt samhälle, men också för omställningen till en mer hållbar framtid, men hur då? Hur kan den bli hållbar och inom de planetära gränserna? Och vem kan bidra till att den blir det och ta ansvar för en mer hållbar framtid? Vilka utmaningar och möjligheter finns det för dem som kan vara med och bidra?
Medverkande:
Sofie E Munteanu, avdelningschef Hållbar konsumtion och Bra Miljöval, Naturskyddsföreningen
Martina Elfgren, Director International Affairs, Head of Brussels office, Svensk Handel
Marcus Wangel, policyexpert inom miljöpolitik, Svenskt Näringsliv
Arba Kokalari, EU-parlamentariker, Moderaterna
Roger Himmelsköld, Procurement manager, Huddinge kommun
Se samtliga evenemang som föreningen deltar i genom att söka i det officiella Almedalenprogrammet: https://www.almedalsveckan.info/program
Några exempel:
Fredsseminarium
Tid: 27 juni kl. 15.00
Plats: Donners plats 1, Donnerska huset, "Hörsalen".
Arrangör: Svenska kyrkan, Civilsamhällesarenan
Svenska kyrkans seminarium ställer frågor om hur vi kan arbeta för fred i en värld som rustar för krig. Och vad kännetecknar hållbar fred och vad krävs för att vi ska nå dit? Från Naturskyddsföreningen deltar Karin Lexén, generalsekreterare.
Hur kan vi skapa förutsättningar för att mer strömming och skarpsill landas som livsmedel?
Tid: 27 juni kl. 10.00 – 10.45
Plats: Cramérgatan 5, Almedalsbiblioteket
Arrangör: Marint Centrum Simrishamn, Östersjödagarna, Uppsala universitet, Blått Centrum Gotland
Det regionala yrkesfisket efter sill/strömming i Östersjön står inför stora utmaningar. Samtidigt skickas det signaler om hur viktigt fisket är i händelse av kris eller krig. Hur kan vi skapa de förutsättningar som krävs för att vi ska kunna landa mer strömming för konsumtionsändamål? Från Naturskyddsföreningen deltar Beatrice Rindevall, ordförande.
Hur kan Sverige verka för en rättvis och hållbar global utveckling?
Tid: 26 juni kl. 17.00 – 17.45
Plats: Adelsgatan 43, Vårdklockans kyrka
Arrangör: Concord Sverige
I en värld där kriser avlöser varandra behövs politisk handlingskraft för en rättvis och hållbar utveckling. Regeringen driver en politik som på flera sätt bromsar möjligheterna att nå de globala målen. Hur kan samhällets olika aktörer enas för att nå de globala målen? Från Naturskyddsföreningen deltar Nina Larrea, Internationella avdelningen.
Från Naturskyddsföreningen deltar följande personer under Almedalsveckan. Kontakta oss om ni behöver en deltagare till ditt evenemang!
Beatrice Rindevall, ordförande
Karin Lexén, generalsekreterare
Therese Börjesson, chef Hav, vatten & miljögifter
Sofie Munteanu, chef Hållbar konsumtion, Bra Miljöval
Nina Larrea, Internationella avdelningen
Kristina Östman, enhetschef klimat
Jörgen Sundin, sakkunnig biologisk mångfald
Jonas Rudberg, sakkunnig gruvor och skog
Med från Naturskyddsföreningen åker också:
Anna Havula, presschef
Anna Ljungström, kommunikatör
Lisa Silver, ledningsstrateg och samordnare för Naturskyddsföreningens Almedalsvecka
Sara Widman, kommunikationsansvarig Bra Miljöval
David Gunnarsson, enhetschef kemiska produkt
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum