Booli

Så mycket kostar en lägenhet vid din spårvagnshållplats

Dela

En ny kartläggning från bostadssajten Booli visar hur mycket en lägenhet kostar i snitt vid varje spårvagnsstopp i Göteborg. Jämfört med föregående år har snittpriserna gått ned vid majoriteten av hållplatserna. Dessutom har hållplatsen Berzeliigatan, som toppat listan de senaste fyra åren, blivit omsprungen av Valand. Mellan den dyraste och billigaste hållplatsen skiljer det nästan 60 000 kronor per kvadratmeter.

Varje år undersöker Booli hur lägenhetspriserna utvecklas runt varje hållplats i Göteborgs spårvagnstrafik. Medelpriset för varje hållplats baseras på bostäder som sålts inom en radie av en kilometer under de senaste 12 månaderna.

Jämfört med föregående år har snittpriserna gått ned något vid majoriteten av hållplatserna, vilket går i linje med hur den generella prisbilden i landet har utvecklats under det senaste året. Men det finns vissa platser där kvadratmeterpriserna tvärtom har ökat jämfört med förra årets kartläggning. Exempel på det är Scandinavium och Centralstationen där priserna i snitt har ökat med 11 procent. Även Opaltorget och Medicinaregatan ligger högt över förra årets mätning. 

För första gången på fyra år har förstaplatsen över hållplatsen med dyrast lägenhetspriser ändrats. Berzeliigatan har blivit omsprungen av grannhållplatsen Valand. I genomsnitt kostar en lägenhet vid Valand 74 405 kronor per kvadratmeter. Mest kvadratmeter för pengarna får man vid Teleskopgatan där snittpriset för en lägenhet är 15 922 kronor per kvadratmeter. 

- Mellan den dyraste och billigaste hållplatsen, som båda ligger längs linje 7, skiljer det nästan 60 000 kronor per kvadratmeter. En spårvagnsresa som tar 27 minuter skiljer alltså rätt mycket i pris för den som ska köpa lägenhet i Göteborg, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

3 dyraste hållplatserna

Placering Hållplats Kvadratmeterpris
1 Valand 74 405
2 Handelshögskolan 73 070
3 Berzeliigatan 73 010

3 billigaste hållplatserna

Placering Hållplats Kvadratmeterpris
1 Teleskopgatan 15 922
2 Hjällbo 16 798
3 Önskevädersgatan 21 119

Kvadratmeterpriserna bygger på slutpriseer som registrerats på Booli i närheten av hållplatserna mellan 23-04-15 och 24-04-15. En del hållplatser i kartan saknar priser. Det beror på att det inte sålts tillräckligt många bostadsrätter nära hållplatsen under året. Ofta beror det på att det mestadels finns hyresrätter eller villor i området.

Kontakter

Bilder

Dokument

Om Booli

Booli är en bostadssajt med Sverige största samlade utbud av bostäder till salu, slutpriser och värderingar. Här finns även det största samlade utbudet av bostäder “snart till salu”. I Booli ingår även Hittamäklare som är en guide och jämförelsetjänst av mäklare. Tillsammans är vi en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för att köpa, sälja eller bo.

Följ Booli

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Booli

Här är Sveriges mest transparenta mäklare11.4.2024 07:08:00 CEST | Pressmeddelande

I syfte att skapa en tryggare bostadsmarknad presenterar mäklarguiden Hittamäklare årligen en lista över Sveriges mest transparenta mäklare. En utmanande bostadsmarknad ställer höga krav på mäklarbranschen. I år toppar Erik Bysell vid Nestor Fastighetsmäkleri i Stockholm listan över Sveriges mest transparenta mäklare 2023. Han menar att människor i stökiga tider i högre grad söker sig till seriösa aktörer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye