Region Norrbotten

Parterna i Norrbotten eniga om undantag från blockaden

Dela

I drygt sju veckor har Vårdförbundets blockad mot övertid och mertid pågått. Nu har Region Norrbotten och Vårdförbundet enats om undantag för att undvika fara för liv och hälsa. Det innebär att Vårdförbundets medlemmar har möjlighet att jobba extrapass och få sommarersättning som betalning.

Undantaget gäller de verksamheter som förhandlats kring och finns inom fyra vårddivisioner.

– Förhandlingarna har präglats av en god dialog och det är glädjande att vi gemensamt har landat i en överenskommelse om vissa undantag från konflikten. Vi har nu större möjlighet att fylla de tomma rader som finns i sommarschemat, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Att få ihop bemanningen under sommaren är alltid svårt. När det dessutom pågår en konflikt med Vårdförbundet blir det extra utmanande.

– Det sista vi vill göra är att återkalla semestrar för våra medarbetare. De behöver vila och vara lediga under sommaren. Det har legat till grund för hela förhandlingen, säger Pia Näsvall.

De obemannade passen finns i hela länet och inom en rad olika verksamheter. Både hälsocentraler och specialistsjukvård har olösta pass.

– Läget är allvarligt och det är därmed avgörande att lokala parter har enats om en gemensam lösning i de förhandlingar som har genomförts. Vår förhoppning är att centrala parter också ska sätta sig vid förhandlingsbordet och nå en överenskommelse, så vi får ett slut på den här konflikten i närtid.

Nyckelord

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye