Konsumenternas

Så är ditt barn försäkrat på sommarlovet

Dela

Hur är barnen försäkrade på sommarlovet? Behövs det någon särskild försäkring för barn som åker på läger? Så här års får Konsumenternas Försäkringsbyrå många frågor om försäkringar till barn. Våra experter reder ut vad som gäller.

Barn kan omfattas av flera försäkringar på sommarlovet men kontrollera vad försäkringen täcker.
Barn kan omfattas av flera försäkringar på sommarlovet men kontrollera vad försäkringen täcker.

– Barn kan omfattas av flera olika försäkringar. Om ett barn skadas går det att få ersättning från till exempel både en barnförsäkring och skolförsäkring. Föräldrarna måste själva anmäla skadan till alla försäkringarna. Det är ingen annan som gör det, säger Jenny Sparring, jurist och expert på personförsäkringar hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Barnförsäkringar

Många föräldrar köper en barnförsäkring till sina barn. Barnförsäkringen gäller dygnet runt och även på fritiden. Den gäller för både olycksfall och sjukdomar till dess att barnet är 25 år. Barnförsäkringen gäller även vid utlandsresor (oftast under längst 12 månader).

– Råkar ditt barn ut för en skada ska ni anmäla det till försäkringsbolaget. För att ersättning från barnförsäkringen ska barnet har uppsökt sjukvård i samband med att skadan ägde rum, säger Jenny Sparring.

Barnförsäkringar ger ersättning för medicinsk invaliditet, om barnet får en bestående skada, och för ekonomisk invaliditet, om barnet får en bestående arbetsoförmåga. Barnförsäkringar kan också ge ersättning för till exempel allvarliga diagnoser, ärr och sjukhusvistelse.

Skolförsäkringar

Många föräldrar känner inte till att de flesta skolor och förskolor har en försäkring för sina elever. De gäller ofta dygnet runt och även på loven. Kontakta din skola eller kommunen och hör efter vilken försäkring de har tecknat för sina elever. Barn kan få ersättning både från barnförsäkringen och skolförsäkringen vid ett olycksfall.

– Till skillnad från barnförsäkringar så gäller skolförsäkringar endast för olycksfall och inte för sjukdomar. Det är därför viktigt att även ha en barnförsäkring till ditt barn. En barnförsäkring är ett bra komplement till samhällets skydd om något allvarligt händer, avslutar Håkan Carlsson, jurist och expert på personförsäkringar.

Försäkringar vid kollo, läger och andra aktiviteter

Barn som är på kollo eller läger brukar omfattas av en olycksfallsförsäkring genom kommunen eller den som arrangerat aktiviteten. Kontrollera med arrangören vilken försäkring de har tecknat.

 Läs mer

 Läs mer om barnförsäkringar på konsumenternas.se

Jämför innehållet i olika barnförsäkringar och se våra experters bedömning

Nyckelord

Kontakter

Om Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye