WWF: Naturen segrade
Idag är en dag att fira. EU:s miljöråd antog till slut naturrestaureringslagen (NRL), vilket innebär att detta förslag till slut ska bli lag. Resultatet är en stor vinst för Europas natur, klimat, medborgare och framtid.
– Idag har naturen segrat och det här kan rädda arter och människor på sikt. Vi måste restaurera och skydda natur för att tackla Europas förlust av biologisk mångfald och bidra till klimatanpassning och minska klimatutsläpp. Därför är restaureringslagen en viktig del av lösningen och börkomma på plats snarast, säger Gustaf Lind, generalsekreterare WWF.
Restaureringslagen är den första stora lagstiftningen om biologisk mångfald sedan art- och habitatdirektivet lades fram för tre decennier sedan.
En färsk undersökning av WWF visar att drygt 90 procent av svenskarna anser att det är viktigt att restaurera natur i EU. Tre av fyra EU medborgare uppger att de är positiva till naturrestaureringslagen och stödet är nästan lika stort hos svenskarna.
–Denna lag kommer ge oss storskalig naturrestaurering som behövs för att hantera krisen för klimatet och naturen. Vi är oerhört glada att majoriteten av medlemsländerna har valt att lyssna på forskare och folket, säger Emelie Nilsson.
Sverige har varit ett av de länderna som agerat starkast emot restaureringslagen.
–Det är djupt beklagligt att Sverige inte står upp för vår svenska natur, inklusive skogen där det är stora utmaningar med att värna den biologiska mångfalden. Sverige har in i det sista röstat nej och med kraft motarbetat en lag som kan bli en bladvändare för naturen. Nu hoppas vi att de kan ändra inställning och ta fram en ambitiös nationell restaureringslag, avslutar Emelie Nilsson.
Restaureringslagen är hörnstenen för EU:s biodiversitetsstrategi och flaggskeppet för att hedra internationella åtaganden för att rädda planeten. Nu kommer EU att kunna visa sig som föredöme för andra länder under den kommande FN konferensen om biologisk mångfald (CBD COP16) senare i år.
Har du frågor, kontakta:
Gustaf Lind, generalsekreterare, kontakta pressekreterare för intervjuer
Emelie Nilsson, naturvårdsexpert, tel nr 076-3147958
Nina Schmieder, pressekreterare, tel 073-5862622
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Fiskguiden 2024: Hållbart fiske kräver kontroll och förvaltning4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
WWF Fiskguiden 2024 visar att det är möjligt med hållbart fiske, under förutsättning att kontrollen och förvaltningen förbättras. Årets guide, som innehåller närmare 100 arter, visar vilka fiskar som är ett bra val och vilka man bör undvika i fiskdisken.
Kaffe och krokodil – 742 arter upptäckta i Afrikas regnskogar3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Vackra orkidéer, en groda med klor och en fisk som andas på land. 742 djur- och växtarter som hittills varit okända för vetenskapen har upptäckts i regnskogarna i Kongoområdet det senaste decenniet, visar en ny rapport från WWF. Fynden pekar på den stora artrikedom som trots allt finns kvar – och brådskan att skydda den.
God och skön hållbar jul önskar WWF26.11.2024 16:22:43 CET | Pressmeddelande
Att fira jul kan tära på både plånboken och klimatet. Här tipsar WWF om hur du kan fira mer hållbart och samtidigt hålla ner kostnaderna.
Historisk möjlighet att stoppa plastföroreningarna25.11.2024 17:28:17 CET | Pressmeddelande
Plastskräp motsvarande en full lastbil hamnar i havet – varje minut. Nu inleds slutförhandlingarna om ett globalt avtal för att stoppa plastutsläppen. WWF kräver att länderna enas om ett rättsligt bindande avtal för att få bukt med plasterna som hotar såväl djur och hela ekosystem som människors hälsa.
WWF: Klimatmötet blev ett kollektivt misslyckande – världen ur kurs för 1,5-gradersmålet24.11.2024 09:03:22 CET | Pressmeddelande
Förväntningarna inför klimattoppmötet i oljelandet Azerbajdzjan var låga, men COP29 behövde minst lägga grunden för nästa års avgörande möte i Brasilien. Resultatet blev ett nytt mål för klimatfinansiering, på en alldeles för låg nivå för att svara upp mot utvecklingsländernas behov, men inga steg togs mot utfasning av fossila bränslen och skärpta åtaganden om utsläppsminskningar. Mötet levererade därmed inte i närheten av vad som krävs för att möta klimathotet och måste betraktas som ett misslyckande.