Srf konsulterna

Ny Fokusrapport om hållbart företagande: Är kraven på svenska företagare rimliga?

Dela

Srf konsulterna, branschorganisationen för Sveriges redovisnings- och lönekonsulter, lanserar idag Fokusrapport – Insikter för hållbart företagande. Rapporten belyser de alltmer komplexa utmaningar företagare står inför.  Är det rimligt att företagare, förutom att leda sin verksamhet och vara goda arbetsgivare, även ska hålla reda på ständiga förändringar i lagstiftning och nya regelverk, samtidigt som de måste skydda sin verksamhet mot den eskalerande ekonomiska brottsligheten? Svaret måste vara nej, det är inte rimligt!

99,9 procent av företagen i Sverige är små och medelstora företag med färre än 250 anställda. Det understryker deras betydelse för Sveriges ekonomi och belyser vikten av att förstå deras unika utmaningar. I Fokusrapporten identifierar Srf konsulterna fyra omvärldsfaktorer som påverkar svenska små och medelstora företag; Hållbarhet, teknisk utveckling, tryggt företagande och globalisering. Förmågan att hantera dessa faktorer är avgörande för att skapa tillväxt och bygga ett hållbart näringsliv.  

Lena Lind, förbundsdirektör och vd för Srf konsulterna, lyfter landets redovisnings- och lönekonsulter som viktiga samarbetspartners till företagen. Dagligen stöttar Srf konsulternas medlemmar omkring 300 000 små och medelstora företag genom att effektivisera och kvalitetssäkra deras ekonomi- och löneprocesser. Detta möjliggör för företagsledare att fokusera på tillväxt och innovation, vilket gynnar hela samhället:

Det handlar i grunden om att framtidssäkra vårt svenska näringsliv. De flesta företagare vill göra rätt och bidra till sund konkurrens i ett schysst samhällsklimat. De vill följa redovisningsregler och skattelagstiftning, vara goda arbetsgivare och ha kvalitetssäkrade processer. Den snåriga djungel av regelverk vi har både nationellt och globalt gör det dock inte lätt för företagare, säger Lena Lind och fortsätter:

Till detta kommer ökade hållbarhetskrav och ökad risk att bli utsatt för ekonomisk brottslighet. Vi tycker inte det är rimligt att företagare ska klara allt detta själva. Genom att samarbeta med redovisningsbyråer och lönebyråer som har Auktoriserade konsulter blir företagandet både enklare och tryggare.

Tillsammans kan vi göra skillnad

Vad kan vi då göra för att hantera företagens utmaningar? Branschorganisationen Byggföretagen, som samlar cirka 4000 bygg-, anläggnings- och specialföretag, har ambitionen att bygga Sverige på schyssta grunder. De ställer krav på sina medlemmar att använda en Auktoriserad Redovisningskonsult eller en revisor.

Byggföretagens initiativ är mycket bra. Jag tycker att fler bör följa deras goda exempel. Jag kommer att driva på och ta kontakt med andra branschorganisationer så att vi tillsammans kan hjälpa Sveriges över en miljon små och medelstora företag att göra företagandet både enklare, tryggare och mer lönsamt. Det ska vara lätt att göra rätt och tillsammans kan vi göra skillnad, säger Lena Lind.

Läs mer och ladda ner Srf Fokusrapport 2024 – insikter för hållbart företagande

Kontakter

Petra Lagnehag ZarsMarknadschef

Vi svarar gärna på frågor från media som rör våra ämnesområden och vår verksamhet. Varmt välkomna att kontakta oss.

press@srfkonsult.se

Srf konsulterna – Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning, lön och rådgivning

Srf konsulterna är Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning, lön och rådgivning.

Srf konsulterna grundades 1936 och verkar för en sund branschutveckling med fokus på nytta för företag och samhälle.

Srf konsulterna erbjuder professionell utveckling via auktorisation, branschinformation och ett stort utbud kurser med landets bästa lärare.

Srf konsulterna har 6 500 medlemmar, varav 3 500 är Auktoriserade Redovisningskonsulter och Auktoriserade Lönekonsulter, som hjälper omkring 300 000 svenska och utländska företag att utvecklas.

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som står för rätt kompetens, erfarenhet och affärsnytta. Genom auktorisationen tydliggörs kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för företagen.

Följ Srf konsulterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Srf konsulterna

Öppet brev till MYH, Myndigheten för yrkeshögskolan: Fortsatt stor efterfrågan på redovisningskonsulter2.5.2024 12:41:36 CEST | Pressmeddelande

För många företag är det en självklarhet att anlita en Auktoriserad Redovisningskonsult, både för att säkerställa god kvalitet i företagets redovisning och för rådgivning kring företagets affärer för ökad lönsamhet. Branschen bidrar till ett hållbart samhälle och skapar förutsättningar för sund konkurrens i det svenska näringslivet. I en tid då ekonomisk brottslighet hotar samhället är den auktoriserade konsulten extra värdefull som grindvakt och rådgivare åt den stora majoriteten svenska företag som vill göra rätt.

Öppet brev till MYH, Myndigheten för yrkeshögskolan: Högre krav på lönekompetens2.5.2024 12:41:28 CEST | Pressmeddelande

Lönebranschen genomgår en stor förändring där dagens och framtidens efterfrågade kompetenser skiljer sig från de som var aktuella för ett antal år sedan. Branschen bidrar till ett hållbart samhälle och skapar bra förutsättningar för sund konkurrens i det svenska näringslivet. Förändringar i struktur, teknik och regelverk påverkar samhället såväl som de som arbetar med löneprocessen. Samtidigt är det tydligt att förståelsen för löneprocessen och den kunskap som den kräver är avgörande i den framtida rekryteringen. Att det finns utbildningar som stärker lönekompetensen är fortsatt väldigt viktigt.

Redovisningskonsulten är företagens favorit27.9.2023 14:18:58 CEST | Pressmeddelande

Få, om ens någon, leverantör gör Sveriges företagare mer nöjda än en Auktoriserad Redovisningskonsult. Redovisningsbyråer tillsammans med lönebyråer slår banker, revisionsbolag och bemanningsbolag. Det visar Svenskt Kvalitetsindex senaste stora branschstudie som mäter kundnöjdheten avseende Redovisningstjänster 2023. Rapporten släpps i dag onsdag 27 september, under mässan Ekonomi & Företag på Kistamässan.

Nytt verktyg hjälper företag att komma igång med hållbarhetsredovisningen12.6.2023 11:28:02 CEST | Pressmeddelande

Nu lanseras NSRS Entry level som gör det ännu enklare för mindre företag att redovisa sitt hållbarhetsarbete. NSRS, Nordic Sustainability Reporting Standard, är en nordisk standard som tagits fram av NAF, Nordic Accountant Federation. NSRS har funnits på marknaden sedan oktober 2021 och möjliggör för små och medelstora företag att redovisa sitt hållbarhetsarbete på ett tydligt sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye