Transportstyrelsen

Försöksverksamhet för tunga lastbilar på alternativa bränslen

Dela

Från och med den 1 juli kan nu Transportstyrelsen pröva ansökningar till en ny försöksverksamhet. Tillståndet gör det möjligt för organisationer att få undantag från körkortslagen för deras förare med körkortsbehörighet B att köra tyngre lastbilar (totalvikt på 4 250 kilogram) som drivs med el, gas eller är hybrid.

Lastbilar som står parkerade och laddas.
Försöksverksamhetens syfte är att lindra bristen på förare med körkortsbehörighet C och skynda på den gröna omställningen av transportsektorn. Foto: Adobe Stock

I dag används lastbilar för ett stort antal godstransporter i samhället. Vissa lastbilar som drivs av alternativa bränslen, främst el, kan väga mer och överskrider totalvikten 3 500 kilogram. De räknas då som tunga lastbilar.

Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen skapat förutsättningar för en försöksverksamhet där företag, myndigheter eller andra organisationer kan ansöka om tillstånd om undantag för sina förare. Undantaget innebär att det blir möjligt att köra lastbilar med totalvikt mellan 3 500 kilogram och 4 250 kilogram på behörighet B. En förutsättning är att lastbilen drivs med alternativa bränslen och inte har släpvagn. Ytterligare en förutsättning är att föraren ska ha haft körkort med behörighet B i minst två år.

– Syftet med försöksverksamheten är att lindra bristen på förare med körkortsbehörighet C och skynda på den gröna omställningen av transportsektorn, säger Christopher Patten, utredare på Transportstyrelsen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Återkallat tillstånd för snöskoterutbildare i norra och Mellansverige3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

En snöskoterutbildare lever inte upp till kraven som ställs för att få utbilda. ”Det handlar om att kunna leverera en god utbildning som främjar trafiksäkerheten. Som tillståndshavare inom förarutbildningen är det grundläggande att ha rutiner för egenkontroll som säkerställer att verksamheten bedrivs enligt fastställda krav,” säger Björn Strandh, sektionschef vid Transportstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye