Lidl Sverige

Växte snabbare än branschen för sjunde året i rad - Lidl Sverige ökade omsättning med 1,9 miljarder kronor

Dela

Lidl Sveriges bokslut för förra verksamhetsåret, 1 mars 2023 - 29 februari 2024, är nu klart. Lidl fortsätter växa snabbare än marknaden och nettoomsättningen ökade med 1,9 miljarder kronor, från 16,7 miljarder till 18,6 miljarder - en ökning med över 11 procent. Under de senaste två åren har Lidl Sverige vuxit med mer än 30 procent, jämfört med marknaden som vuxit med 13,2 procent.

Stora investeringar i sänkta priser under en tid av hög inflation belastar resultatet som slutar på -185 MSEK. Förlusten är en effekt av att Lidl Sverige hållit sitt löfte till konsumenterna om att prissänkningar skedde på bekostnad av minskade marginaler.

– När vi tog initiativet att sänka och frysa priserna på ett stort antal produkter i mars 2023 så var det för att ta ansvar genom att bryta matinflationens uppåtgående spiral. Vi ville underlätta för hushållen i det tuffa ekonomiska klimatet, med skenande matkostnader. Vi visste att vår bruttomarginal skulle påverkas negativt eftersom vi tog kostnaden själva. Resultatutvecklingen är därför förväntad och vi ser det som en investering i framtida marknadsandelar, säger Jakob Josefsson, vd Lidl Sverige.

För sjunde året i rad växer Lidl Sverige snabbare än resten av branschen. Lidl Sveriges fortsatt kraftiga tillväxt bygger på att fler kunder upptäckt Lidl och handlar för mer i de befintliga butikerna.

– Under det senaste verksamhetsåret har vi sett en positiv utveckling av såväl antal kunder i våra butiker som ett ökat snittkvitto. Förra årets lansering av vårt varumärke Matriket, svenskproducerad mat av högsta kvalitet till ett lågt pris, är en stor framgång. Vi fortsätter att utveckla vårt sortiment, vårt butikskoncept och satsa på fortsatt expansion, säger Jakob Josefsson.

Lidl Sverige planerar för att även framöver öka tillväxten, även med fler butiker. Företaget ser ett ökat intresse från allmänheten som vill att butikskedjan ska etablera sig i deras hemkommuner. Den 14 maj togs exempelvis det första spadtaget för en ny butik i Eslöv. Arbetet med att hitta nya platser i områden där många människor passerar fortsätter hela tiden med det långsiktiga målet på 300 butiker i sikte.

Kontakter

Om oss

Lidl Sveriges första butiker slog upp dörrarna i september 2003 och sen dess har vi utmanat marknaden. Idag har vi vuxit till en dagligvarukedja att räkna med, med 204 butiker i Sverige från Trelleborg i söder till Boden i norr. Sammanlagt arbetar drygt 5000 personer på Lidl Sverige. Vårt huvudkontor ligger i Barkarbystaden i Järfälla kommun och vi har tre centrallager belägna i Halmstad, Rosersberg och Örebro. Lidl har fyra fastighetskontor som är placerade i Stockholm, Göteborg, Örebro och Malmö.

Följ Lidl Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lidl Sverige

Lidl och WWF inleder ett ambitiöst internationellt partnerskap27.6.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Lidl, en av de största dagligvarukedjorna i Europa, och WWF, en av världens största oberoende naturvårdsorganisationer, ingår ett nytt femårigt internationellt och strategiskt partnerskap verksamt i 31 Lidl-länder. Detta långsiktiga samarbete med WWF kommer att fokusera på hela Lidls värdekedja och därigenom bidra till att möta vår tids globala miljömässiga utmaningar, säkerställa att fler hushåll har tillgång till mer hållbara val och uppmuntra affärsmodeller som fungerar i samklang med naturen och inom planetära gränser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye