Nya innovationer hindras av regelverket
Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.
Innovation är en förutsättning för långsiktig tillväxt och för att möjliggöra den gröna omställning som samhället står inför. Men med en snabb innovationstakt följer också vissa utmaningar. Det tar tid att utreda, tolka och implementera lagstiftning när nya produkter och tjänster inte passar in i befintliga mallar. Det skapar en osäkerhet bland företag och investerare och minskar viljan att satsa på ny teknik.
Tillväxtanalys har som exempel studerat hur introduktionen av elsparkcyklar och drönare i Sverige påverkades av regleringar och kunnat se att det ledde till både oönskade effekter för samhället och svårigheter för den nya tekniken att nå marknaden.
I rapporten ”Reglering – bromskloss eller krockkudde för innovation?” sammanfattas kunskap från flera studier som myndigheten gjort kring det så kallade taktproblemet mellan innovation och regleringar.
– Inom läkemedelssektorn finns det tydliga spelregler för hur ny medicin kan introduceras på marknaden. I andra reglerade sektorer är det mycket mer otydligt vad som gäller för att ny teknik ska få testas eller säljas. Genom att studera hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden har vi sett att offentliga aktörer inte har interna arbetssätt för att hantera innovation och även svårigheter att koordinera mellan aktörer, säger Peter Svensson, analytiker, Tillväxtanalys och en av rapportförfattarna.
I rapporten lyfter Tillväxtanalys fram ett antal policyrekommendationer. Bland annat föreslås att ett expertråd inrättas som har till uppgift att följa tekniska trender för att bättre kunna se hur de kan komma att krocka med nuvarande lagar och regler. Andra förslag är att lära mer av EU och hur de jobbar med frågorna, samt att tillståndsgivande myndigheter ser över arbetssätt och får bättre förutsättningar att hantera oförutsägbarheten vid ny teknik.
– Osäkerhet kring vilka regler som gäller för ny teknik verkar ha stor påverkan på investering i ny teknik. Det är därför viktigt att förstå de underliggande problemen till varför det är svårt med reglering av ny teknik och föreslå policyåtgärder. Både för att minska riskerna av ny teknik och minska de hinder som finns för innovation, säger Peter Svensson.
Rapporten presenteras vid ett webbinarium idag, tisdagen den 18 juni, klockan 13.15.
Läs mer på tillvaxtanalys.se
Läs mer om rapporten här
Kontakter
Marie LannPressansvarig
Tel:010-447 44 83marie.lann@tillvaxtanalys.seOm oss
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Stödpolitiken för det gröna stålet behöver utvärderas regelbundet6.9.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idag finns såväl konkurrensfördelar som nackdelar för en svensk koldioxidfri stålproduktion. Staten behöver vara vaksam på hur detta förändras över tid för att inte fastna i en långsiktigt dyr och olönsam subventionspolitik.
Utmaning att hitta grön kompetens20.5.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Den gröna omställningen leder inte till att jobb försvinner. Utmaningen blir istället den ökade efterfrågan på grön kompetens. Något som märks i norra Sverige redan idag. Det visar en ny kunskapsöversikt från Tillväxtanalys.
Näringslivets FoU flyttar inte från Sverige26.3.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Det finns inget stöd för den oro som funnits för att viktig forskningsverksamhet som utförs i multinationella koncerner skulle vara på väg att lämna Sverige. Det visar en ny rapport från Tillväxtanalys.
Ny kunskapsöversikt om kompetens- och arbetskraftsbrist29.2.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Kompetens-och arbetskraftsbrist är en utmaning för många branscher. Varför uppstår brist? Och vilka åtgärder fungerar bäst för att vända en negativ utveckling? Det är några av de frågor som diskuteras i en ny kunskapsöversikt från Tillväxtanalys.
Transportbidraget behöver ses över2.2.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
En ny utvärdering från Tillväxtanalys visar att transportbidraget inte haft någon effekt för en stor del av de företag som fått bidraget. Därför behöver bidraget ses över för att riktas mot de företag som faktiskt har en besvärlig lokalisering i förhållande till sin marknad och där bidraget kan göra skillnad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum