Festivalsommar: tre nya skräpregler som gäller i år
Den svenska festivalsommaren är här och listan över event de kommande veckorna är lång. Det är allt från Urkult i Sollefteå till Way Out West i Göteborg där tiotusentals besökare samlas för att njuta av musik, mat och folkfest. Gemensamt för alla större evenemang i sommar är tre nya skräpregler som börjat gälla 2024 i syfte att minska nedskräpningen.
–Festivaler och andra stora event där många människor samlas ger ofta upphov till mycket skräp. De nya reglerna visar en tydlig riktning, men arrangörer måste även arbeta aktivt med sin kommunikation till besökare för att få dem att också agera korrekt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Nya skräpregler som gäller från 1 januari i år
1. Plastglas är helt förbjudna
Engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast helt förbjudna. Det betyder att de plastglas som tidigare använts på festivaler och andra evenemang för att servera dryck inte längre får säljas.
2. Besökare måste erbjudas flergångsalternativ för mat och dryck
Konsumenten ska nu kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Lagen gäller för nästan alla serveringar som säljer mat och dryck i engångsmuggar och matlådor, och gäller även på festivaler och andra tillfälliga evenemang där nu matförsäljare måste kunna erbjuda flergångsalternativ.
3. Det måste finnas källsortering
Den som arrangerar en offentlig tillställning utomhus måste ge besökarna möjlighet att sortera sitt förpackningsavfall. Det betyder att festivalarrangörer måste möjliggöra för besökare att sortera sitt skräp inne på festivalområdet. Det räcker inte att bara sätta upp papperskorgar utan det ska finnas separata kärl för exempelvis papper, plast, glas och metall.
Det är vanligt att det på festivaler också förekommer konfetti i samband med artisters uppträdanden, men sedan 30 april 2022 är det helt förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Förbudet är en del av EU:s engångsplastdirektiv för att minska nedskräpning av engångsplast. En Novusundersökning som Håll Sverige Rent nyligen låtit göra visar att endast en av tio svenskar känner till förbudet, och att nästan nio av tio vill se att plastkonfetti slutar säljas helt.
Läs mer om de nya skräpreglerna och engångsplastdirektivet på Naturvårdsverkets hemsida.
Nyckelord
Kontakter
Cecilia LiedbergPR-ansvarigHåll Sverige Rent
Tel:076-807 03 25cecilia.liedberg@hsr.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Här är de bäst i landet på att bekämpa nedskräpning11.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka kommuner i Sverige som bäst bekämpat nedskräpning under året. Nacka kommun i Stockholm kniper förstaplatsen och vinner utmärkelsen Årets Håll Sverige Rent-kommun 2024. Gävle kommun som vunnit fyra år i rad blir tvåa och Eskilstuna trea. Sist på listan hamnar Hagfors kommun i Värmland.
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet. Den 1 november sänktes skatten på snus med 20 procent, något som kan driva på försäljning och därmed nedskräpningen ytterligare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum