Vi bygger en ny, naturnära förskola i sydöstra Uppsala

Dela

Under kommande två år växer en ny förskola fram i stadsdelen Sävja, sydost om Uppsala tätort. Onsdagen den 19 juni skrev Skolfastigheter kontrakt med byggentreprenör för produktion av nya Uppsävja förskola. Byggnaden kommer att ersätta nuvarande modulförskola på tomten och ha kapacitet att välkomna 144 förskolebarn när den står klar 2026.

Illustration på en förskola med omgivande träd och barn i förgrunden.
Nya Uppsävja förskola byggs med omgivande natur alldeles inpå hörnet (illustration: LLP arkitekter).

Uppsävja förskola byggs för en verksamhet fördelad på åtta avdelningar och kommer ha ett eget tillagningskök som kan servera 200 portioner. Den nya förskolan möjliggör 64 nya förskoleplatser i verksamheten jämfört med den befintliga modulförskolan som har plats för 80 förskolebarn.

-Vi skapar utrymme för fler permanenta förskoleplatser i det växande Uppsala – det är en viktig del i leveransen. Men vi kommer också skapa en trivsam, naturnära förskola med generöst tilltagen utemiljö för barnen, berättar Fredrik Ahlgren, Nyproduktionschef på Skolfastigheter.

Naturliga grönområden och gröna lösningar ramar in den nya förskolan 

Platsen där förskolan ska byggas består till stor del av naturmark, med uppvuxen tallskog och närhet till grönområdet Lunsen- Hågadalenstråket. Ytan ger goda förutsättningar att utforma en naturligt grön förskolegård som erbjuder barn både motoriska utmaningar och upptäckar- och skaparglädje. Förskolan kommer att byggas med giftfria material och ha solcellsanläggning monterad på taket till stöd för verksamhetens energiförsörjning.

-Förskolemodulerna kommer att finnas kvar på fastigheten och användas av verksamheten till dess att den nya förskolan står klar. Vi kommer göra allt vi kan för att barn och personal ska störas så lite som möjligt under byggtiden, säger Athanasios Kargiotis, Projektansvarig på Skolfastigheter.

Nu påbörjas projektering av Uppsävja förskola. Bygget planeras kunna starta i slutet av 2024, vilket kan möjliggöra att förskolan står klar hösten 2026. Skolfastigheter har anlitat TL Bygg AB som totalentreprenör. Förskolans utemiljö är skapad av Cedervall arkitekter och byggnaden har ritats av LLP arkitekter.


För mer information:

Athanasios Kargiotis, Projektansvarig på Skolfastigheter
Tel: 018-727 38 28, e-post: athanasios.kargiotis@skolfastigheter.se

Fredrik Ahlgren, Nyproduktionschef, Skolfastigheter
Tel: 018-727 35 49, e-post: fredrik.ahlgren@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration på en förskola med omgivande träd och barn i förgrunden.
Nya Uppsävja förskola byggs med omgivande natur alldeles inpå hörnet (illustration: LLP arkitekter).
Ladda ned bild
Illustration över skolgård med utmärkt byggnad sedd från ovan.
Illustrationsplan Uppsävja förskola och utemiljö (illustration: Cedervall arkitekter).
Ladda ned bild

Dokument

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

Klart för nästa steg mot bygge av ny förskola i centrala Uppsala29.5.2024 11:19:05 CEST | Pressmeddelande

Skolfastigheter kommer under de nästföljande två åren att bygga Karlavagnens förskola på adressen Rackarbergsgatan 3 i stadsdelen Luthagen. Den nya förskolan ersätter den tidigare byggnad som stod på tomten, vilken revs på grund av ålder och slitage. Onsdagen den 29 maj skrev Skolfastigheter kontrakt med byggentreprenör, vilket innebär ett steg vidare mot byggstart. Första spadtaget planeras kunna ske i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye