Unionen

Fackliga skuggdirektionen: Dålig idé att vänta med att sänka räntan till efter sommaren

Dela

Riksbanken har tydligt kommunicerat att det inte kommer att bli någon sänkning av räntan vid nästa Riksbanksmöte. Podden Fackliga skuggdirektionen anser att det är en dålig idé och förespråkar en räntesänkning på 0,25 procent.

– Jag håller fast vid att Riksbanken bör sänka räntan med 0,25 procent vid nästa möte, jag ser ingen anledning att pausa den nu, säger Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen, i det senaste avsnittet av av podden, som släpps idag.

Den fackliga skuggdirektionen leds av Tobias Brännemo. Övriga ledamöter är Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Torbjörn Hållö, ekonom och gruppchef LO, Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé och Håkan Regnér, chefsekonom Saco.

I det nya avsnittet förespråkar tre av ekonomerna en sänkning av räntan på 0,25 procent och två av ekonomerna förespråkar en sänkning på 0,5 procent. Podden är inspelat samma dag som SCB presenterade inflationssiffror för maj.

– Inflationen är till viss del påverkad av att vi hade en megakändis på besök. Men det blir fånigt om Riksbanken säger att ”Swift-effekten” gör att man inte kan sänka räntan. Hela svenska folket kan inte bestraffas för en tillfällig prisökning i maj. Jag hade sänkt räntan till 3,25 procent, säger Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé i podden.

– Vi ska ge Riksbanken credd för att de vågade gå före och sänka räntan innan de stora centralbankerna vid förra mötet, men nu när räntesänkningsbanan är inledd borde Riksbanken inte pausa den, menar Tobias Brännemo i podden.

Lyssnarfrågor, boräntor och vad kan vi förvänta oss av svensk ekonomi i höst?

I det nya avsnittet inför podden ett nytt moment och svarar på lyssnarfrågor. Dessutom avslöjar ledarmötena hur de tänker kring sina egna bolån. Har de valt att satsa på rörlig eller bunden ränta?

Avsnittet är det sista innan podden tar ett längre sommaruppehåll och avsnittet avslutas med att ledamöterna får sia om den ekonomiska utvecklingen under sommaren och vilka ekonomiska diskussioner som kommer att vara på tapeten i höst.

Fakta om Fackliga skuggdirektionen

I likhet med Riksbankens direktion består den fackliga skuggdirektionen av fem ledamöter som analyserar läget i svensk ekonomi, ur ett löntagarperspektiv, och tillsammans fastslår en räntenivå. Fackliga skuggdirektionens sammanträden spelas in och sänds som podd i nära anslutning till att Riksbanken lämnar sina räntebesked.

Avsnittet “Från mörkret stiga vi mot ljuset” släpps idag och är poddens femte avsnitt. Podden finns där poddar finns.

Kontakter

Om Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

8 av 10 politiker i norra Sverige har inte funderat på sin kompetensutveckling – dags att sluta skillgissa4.7.2024 10:31:32 CEST | Pressmeddelande

Få politiker i regionala utvecklingsnämnder i norra Sverige har funderat på den egna kompetensutvecklingen och de tror inte att de behöver kompetensutveckling för att kunna ta ett nytt jobb. Det visar en ny undersökning från Unionen. – De som sitter på makten måste inse betydelsen av vidareutbildning mitt i arbetslivet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye