Almega

Höjd medianlön ökar kompetensbristen

Dela

I tisdags blev det åter dyrare att anställa en arbetskraftsinvandrare. Då kom beskedet hur mycket medianlönen ökat det senaste året.

Patrick Joyce, chefekonom på Almega
Patrick Joyce, chefekonom på Almega Kate Gabor

När medianlönen i Sverige stiger, höjs också lönegolvet för arbetstillstånd. Denna gång med drygt 1 100 kronor till 28 480 kronor i månaden.  

– Det är illa, men det riskerar att bli ännu värre nästa år om regeringens planer på att höja lönegolvet till 100 procent av medianlönen – 35 600 kronor i månaden – blir verklighet, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Ett lönekrav på nästan 36 000 kronor i månaden kommer att stänga ute arbetskraftsinvandrare i mer än hälften av alla yrken på arbetsmarknaden, även högt kvalificerade yrken i tjänstesektorn.

– Detta visar tydligt hur orimligt lönegolvet är. Det kommer att kraftigt förvärra situationen för de företag som redan nu har svårt att hitta den kompetens de behöver. Regeringen borde verkligen tänka om och avstå från planerna att höja lönegolvet ytterligare, säger Patrick Joyce.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige24.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter flera år av akuta krisinsatser finns nu utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. “Almega vill se skattelättnader för såväl anställda som arbetsgivare men även satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och kompetensutveckling. Sedan måste regeringen tänka om gällande arbetskraftsinvandringen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye