Ökad ersättning till vårdcentralerna för jämlik vård i hela länet
Vid sitt möte beslutade vårdstyrelsen att ändra på ersättningsmodellen för Uppsala läns samtliga vårdcentraler. Bland annat ökar den fasta ersättningen för listade patienter från dagens 80 procent av den totala ersättningen till 90 procent. Beslutet är ett sätt att styra resurserna mot vårdbehov, samt stärka landsbygdens vårdcentraler. I det nya ersättningssystemet kommer ekonomiska resurser att tillföras.
Ersättningsmodeller för länets vårdcentraler är något som är både tekniskt komplext och som kan uppfattas som mycket byråkratiskt. Men enkelt uttryckt innebär olika modeller att vårdcentralerna får incitament att agera lite olika, och det är därför ett styrmedel. Hittills har Region Uppsala använt sig av en modell där 80 procent av ersättningen till vårdcentralerna består av fast ersättning, så kallad kapitering, och 20 procent är för genomförda besök. Kapiteringen bygger på antalet listade patienter per vårdcentral, och viktas efter ålder och till en femtedel efter CNI – Care Need Index. Detta är ett index som tar hänsyn till socioekonomiska förhållanden, för att identifiera risk för ohälsa. Den fasta ersättningen har varit bland de lägsta i landet. Nu ökas kapiteringsersättningen från 80 till 90 procent. Tanken är att det ska ge vårdcentralerna större möjlighet att planera och anpassa vården efter patienternas vårdbehov.
Besöksersättningen sänks från 20 procent till 6 procent av den totala ersättningen – ett sätt att komma ifrån fokuseringen på korta ”pinnbesök”. Samtidigt införs en målrelaterad ersättning på 4 procent med fokus på kontinuitet, tillgänglighet och täckningsgrad. Det innebär exempelvis att det för första gången utgår ersättning för tillgänglighet på telefon, och kontinuitet i vården.
-Vården ska finns även på landsbygden, därför är den här satsningen mycket viktig. Jag är stolt över att vi gör vården mer jämlik i hela vårt län och tillför mer resurser till primärvården, säger Vivianne Macdisi (S), regionråd och vårdstyrelsens ordförande.
Idag finns det även för vissa vårdcentraler en strukturersättning på 15 procent utöver kapiteringsersättningen, per listad patient och år. Detta har gällt vårdcentraler i Heby, Älvkarleby, Tierps, Östhammars och Håbo kommuner. Nuvarande strukturersättning har dock inte tagit hänsyn till avstånd till närmaste sjukhus, eller till om vårdcentralen är belägen i områden med socioekonomiskt ogynnsamma förhållanden (och därmed förväntad högre vårdtyngd). Därför ändras nu strukturersättningen till att omfatta en större del av vården i landsbygden.
Den nya strukturersättningen innebär att vårdcentraler som är belägna 20 kilometer eller mer från sjukhus tilldelas 12 procent i ersättning på kapiteringen. En övergång från kommungräns till avstånd innebär att exempelvis Almunge nu erhåller ersättning för avstånd. Vårdcentraler som är belägna 15 – 19 kilometer från sjukhus tilldelas 4 procent i ersättning på kapiteringen. Därtill införs även en strukturersättning, som är som baserad på socioekonomiska faktorer. De vårdcentraler som har störst behov tilldelas 6 procent i ersättning på kapiteringen.
I samband med förändringarna av ersättningssystemet tillförs 50 miljoner kronor.
-Nu ger vi vårdcentralerna bättre möjligheter att planera vården och matcha patienternas behov, samt öka kontinuitet och tillgänglighet, säger Vivianne Macdisi (S).
(KD), (M), (L) och (SD) yrkade på att den extra besöksersättningen för psykologer skulle bibehålls, men justeras till att omfatta åldersgruppen 0 - 18 år. Detta vann inte vårdstyrelsens gillande, vilket de fyra partierna reserverade sig mot.
Kontakter
Vivianne Macdisi (S), regionråd och vårdstyrelsens ordförande: 070 – 890 81 55
Johan K Nyström: Utredare, Region Uppsala: 072 – 206 23 08
Länkar
Om Region Uppsala
Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Patientnämnden vill bli mer känd10.12.2024 16:19:30 CET | Pressmeddelande
Den som är missnöjd med den vård den fått kan vända sig till Patientnämnden för att få stöd. Men det är inte alla som känner till det. Nu vill den politiska nämnd som ansvarar för verksamheten att den ska bli mer känd, både hos allmänheten och bland kommunernas tjänstepersoner och förtroendevalda.
Fortsatt samverkan efter negativt besked om kulturhuvudstad6.12.2024 14:22:59 CET | Pressmeddelande
Det blir Kiruna och inte Uppsala som blir europeisk kulturhuvudstad 2029. Det beskedet lämnades idag.
Tak för antal listade patienter per läkare blir verklighet4.12.2024 08:57:26 CET | Pressmeddelande
Region Uppsalas förvaltning Nära vård och hälsa påbörjar nu arbetet med att införa ett tak för antal listade patienter per läkare, ett beslut som tidigare fattats av vårdstyrelsen. Syftet är att göra det möjligt för vårdcentralerna att arbeta mer förebyggande med sina patienter, vilket ligger i linje med vårdens omställning mot en mer effektiv och nära vård.
Region Uppsala stöder ungas företagande2.12.2024 09:37:01 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala kommer under 2025 att ge Ung Företagsamhet i Uppsala län ekonomiskt stöd. Bidraget uppgår till 330 000 kronor och det är första gången det betalas ut av Region Uppsala. – Entreprenörskap är en motor för både individers utveckling och samhällets framtid. Genom att stötta Ung Företagsamhet visar vi att Region Uppsala tror på unga människors kraft att skapa nya idéer och lösningar för framtiden, säger Unn Harsem (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Fem miljoner kronor till 3D-mammografi27.11.2024 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Nu kommer de första besluten över tilldelning av pengar inom Fokus Vårdskifte. Mammografi tilldelas fem miljoner kronor till projektet AI och 3D-mammografi. Medan Forskning och innovation tilldelas drygt en miljon kronor för projektet Fallprevention i slutenvården. Syftet med 3D-mammografi är att tidigare kunna upptäcka bröstcancer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum