Fackförbundet ST

Hot och våld vardag för kriminalvårdare

Dela

Att arbeta inom Kriminalvården innebär för många att regelbundet utsättas för hot och våld i jobbet. Det visar Fackförbundet STs arbetsmiljöundersökning bland medlemmarna på Kriminalvården. Mer än var tredje anställd har enligt undersökningen blivit utsatt under det senaste året. Undersökningen visar också att beslut som personalen tar påverkas av risken för att utsättas för hot eller våld.

Fackförbundet ST har i en enkätundersökning låtit medlemmarna på Kriminalvården svara på frågor om hur de upplever  sin arbetsmiljö, och det enskilt största problemet som anges är risken att utsättas för hot eller våld. Tre av fyra svarande anger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen, och mer än en tredjedel säger att de själva blivit utsatta under det senaste året.

 - Det finns få eller inga andra verksamheter där en lika stor risk att utsättas för hot eller våld skulle accepteras. Det är i denna miljö som regeringen menar att gängen ska knäckas  och våldsspiralen ska upphöra. Det är feltänkt, säger Joachim Danielsson, ordförande för ST inom Kriminalvården.

Risken för att bli utsatt för hot och våld får konsekvenser på flera plan. Mer än var tionde svarar att de har anpassat beslut som tas i arbetet utifrån risken för att bli utsatt. Undersökningen visar också att många drabbas av t ex sömnproblem eller orkar inte gå till arbetet.

 Resultatet visar även att det finns en tystnadskultur i verksamheten, omkring en av fyra svarande vågar inte framföra kritik, varken internt eller externt.

 - Om vi ska bygga ut vår kriminalvård krävs det mer än fler våningssängar och celler. Det behövs personal som kan arbeta tryggt med målet att få de som dömts till fängelse att inte hemfalla i brottslighet igen, säger Joachim Danielsson.

Det som STs medlemmar inom Kriminalvården efterlyser är möjligheten att slippa ha med hela namnet på namnskyltar och beslutsdokument. De vill också i mindre utsträckning behöva arbeta ensamma,  och vill också se hårdare påföljder för de som utsätter anställda för hot och våld. 

 - Kriminalvårdens snabba utbyggnad innebär minskad personaltäthet, och det kan ytterligare försämra miljön på anstalterna och öka risken att som anställd utsättas för hot och våld. Om Kriminalvården ska leva upp till sitt namn behöver vi se till att det är en  arbetsplats där människor vill jobba kvar, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Kontakter

Dokument

Om oss

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Ytterligare utvidgning av postblockaden mot Tesla9.10.2024 14:25:18 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST har fått kännedom om att sympatiåtgärderna än en gång har kringgåtts av Tesla. Därför utvidgas nu återigen Fackförbundet ST:s sympatiåtgärder vid PostNord Sverige AB, i form av blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall adresserade till TM Sweden AB på de nya post- och leveransadresser inklusive c/o-adresser som TM Sweden AB har registrerade hos Transportstyrelsen. De utvidgade stridsåtgärderna träder i kraft den 18 oktober 2024 kl. 15.00.

Fallet med Rebellmamman väcker FN-kritik9.10.2024 13:48:40 CEST | Pressmeddelande

FN´s särskilde rapportör uttrycker stark oro i fallet med ST-medlemmen som blev av med sin tjänst på Energimyndigheten på grund av att hon var engagerad i miljörörelsen Rebellmammorna. FN kräver nu svar från regeringen för hur Sverige efterlever Århuskonventionen. Fackförbundet ST, som anmälde ärendet till Justitiekanslern, välkomnar nu att granskningen även sker inom ramen för FN-systemet i väntan på ett beslut från JK.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye