VisitDenmark

5 nya stationer - Köpenhamns metro utvidgas

Dela

Den 22 juni öppnar fem nya tunnelbanestationer när M4 till Sydhavn och Valby slår upp dörrarna för alla resenärer efter knappt sex års tunnelbanebyggande. Invigningen markeras med en gatufest på Mozarts Plats och en öppningsceremoni med kungligt deltagande.

Köpenhamns metro. Foto: Daniel Rasmussen
Köpenhamns metro. Foto: Daniel Rasmussen

Den nya tunnelbanelinjen kommer att binda samman staden bättre och göra det lättare för stadens invånare och gäster att snabbt ta sig runt. M4-förlängningen kommer dessutom att bidra till ett ännu starkare och mer effektivt kollektivtrafiknät i Köpenhamn. De nya tunnelbanestationerna är: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads och København Syd.

På lördag den 22 juni inleds invigningen av den nya tunnelbanelinjen med en stor gatufest på Mozarts Plats. Festligheterna som ska markera invigningen startar kl. 11.00 med underhållning, livemusik och aktiviteter, inklusive food trucks, silent disco och loppmarknad. Alla är välkomna till arrangemanget, och på scenen kommer olika artister att underhålla under dagen, bland andra Peter AG, Peter Sommer, Katinka, Carl Emil Petersen, JJ Paulo m.fl.

Kl. 12.30 inviger H.M. Kungen (Frederik den 10:e) tunnelbanelinjen, där även transportministern, Köpenhamns överborgmästare och Frederiksbergs borgmästare kommer att närvara. Samtidigt öppnar de fem nya stationerna för passagerare, och personal kommer att stå redo på stationerna för att välkomna alla resenärer.

Utmed de fem nya stationerna finns mängder av sevärdheter och nya platser att upptäcka. På visitcopenhagen.com finns nu en lista över alla platser som nu lättare kan nås efter utvidgningen av metrolinjen M4.

Fakta: Om utvidgningen av M4 till Sydhavn och Valby

  • Utvidgningen av M4 består av fem nya tunnelbanestationer i Köpenhamn: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plats och Köpenhamn Syd. När den nya södra delen av M4 tas i bruk kan man resa direkt mellan Orientkaj i Nordhavn till Köpenhamn Syd i Valby via Østerbro, City, Vesterbro och Sydhavn. På vägen kan man byta till M3 Cityringen vid sex stationer och till linjerna M1 och M2 vid Kongens Nytorv.
  • Vid öppningen blir det möjligt att byta mellan tunnelbana och S-tåg vid åtta stationer och mellan tunnelbana och regionaltåg vid sex stationer.
  • Efter öppningen kommer det samlade metronätet att bestå av 44 tunnelbanestationer och 43 kilometer spår.
  • När de nya stationerna öppnar blir restiden med tunnelbanan mellan Köpenhamn Syd och Rådhuspladsen cirka 10 minuter och mellan Köpenhamn Syd och Frederiksberg cirka 17 minuter.
  • Metrolinjen går dygnet runt med hög frekvens och kommer att förbättra sammanbindningen mellan de nya stadsutvecklingsområdena och befintliga stadsområden i Sydhavn och Valby.
  • Från 2030 förväntas de fem nya stationerna ha cirka åtta miljoner passagerare årligen. De första åren efter öppningen kommer det årliga passagerarantalet att vara lägre, eftersom det generellt tar tid att vänja folk vid en ny linje.
  • Totalt förväntas över 135 miljoner passagerare resa med tunnelbanan år 2024.

Program för öppningsfesten på Mozarts Plats

Kl. 11.00-12.30: Underhållning, aktiviteter och livemusik på Mozarts Plats.

Kl. 12.30-13.15: Öppningsceremoni på Mozarts Plats med tal och underhållning. De fem nya stationerna öppnar för alla resenärer.

Kl. 13.15-17.00: Underhållning, aktiviteter och livemusik på Mozarts Plats.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Metro-station i Köpenhamn. Foto: VisitCopenhagen
Metro-station i Köpenhamn. Foto: VisitCopenhagen
Ladda ned bild
Förarlöst i tunnelbanan i Köpenhamn. Foto: Viggo Lundberg
Förarlöst i tunnelbanan i Köpenhamn. Foto: Viggo Lundberg
Ladda ned bild
Metro i Köpenhamn älskas av barnen. Foto: Viggo Lundberg
Metro i Köpenhamn älskas av barnen. Foto: Viggo Lundberg
Ladda ned bild
Metro susar förbi DR Byen. Foto: Martin Heiberg
Metro susar förbi DR Byen. Foto: Martin Heiberg
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Ai Weiwei tolkar Monet med LEGO i ny utställning på Ordrupgaard Museum31.5.2024 17:06:38 CEST | Pressmeddelande

På Ordrupgaard Museum, norr om Köpenhamn, pågår en ny och spännande utställning av den kända konstnären Ai Weiwei. Utställningen, som heter "Water Lilies #1", är en unik blandning av konst och kultur visas från 31 maj 2024 till 19 januari 2025. Ai Weiwei är en berömd samtidskonstnär och aktivist. Han är känd för sina starka och tänkvärda verk som ofta kommenterar sociala och politiska frågor. Hans konst har gjort honom till en av världens mest inflytelserika konstnärer. Efter tidigare framgångar i Köpenhamn ser många fram emot hans återkomst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye