Rättsmedicinalverket

Kunskapsutbyte ska hjälpa Ukraina identifiera krigets offer

Dela

Rättsgenetiker från Rättsmedicinalverket var på plats när DNA-expertis från Europa samlades till en workshop i Warzawa i Polen i mitten av juni. Syftet med workshopen, som arrangerades av the International Commission on Missing Persons (ICMP), var att stötta Ukraina i att hitta en väg framåt i det stora identifieringsarbete som kommer att krävas som en följd av Rysslands invasionskrig.

Deltagarna vid ICMP:s workshop i Warzawa i juni 2024
Deltagarna vid ICMP:s workshop i Warzawa i juni 2024 Foto: ICMP

Sverige och RMV representerades av Andreas Tillmar, rättsgenetiker vid Rättsmedicinalverket och docent i forensisk genetik vid Linköpings universitet. Andreas Tillmars bidrag till workshopen var bland annat en presentation av FORCE – en metod som bygger på en vidareutvecklad DNA-teknik och som gör det möjligt att få fram mycket DNA-information från små mängder eller skadat DNA. 

Andreas Tillmar är hoppfull att kunskapsutbyten likt det vid workshopen i Warzawa kan vara till hjälp för Ukraina när de ska utveckla sinstrategi för det identifieringsarbete som pågår.

- Ukraina har sedan tidigare en infrastruktur av DNA-laboratorier och besitter också en hel del kompetens inom området. Dock är det väldigt stor skillnad på det identifieringsbehov ett land som Ukraina har i ett normalläge mot nu när kriget rasat i flera år och där tiotusentals personer saknas. Där är jag övertygad att den samlade internationella kompetensen kommer att kunna vara användbar, förklarar Andreas Tillmar.

Stort arbete väntar

Konsensus rådde under workshopen om att det för att kunna identifiera det stora antalet individer som saknas till följd av kriget kommer det att krävas stora insatser såväl i som utanför Ukraina. Bara arbetet med att samla in blod- och salivprover från släktingar till försvunna personer är ett enormt omfattande arbete. DNA-profiler som extraherats från dessa prover skulle sedan behöva jämföras med profiler tagna från oidentifierade mänskliga kvarlevor eller från personer – inklusive barn – som har fördrivits till följd av invasionen och som inte kan identifiera sig själva.

Utmaningarna är stora och många, men det finns också möjliga vägar framåt, enligt Andreas Tillmar:

- Teknikutvecklingen inom DNA-området går i rekordfart och Sverige ligger utan tvekan långt framme. Vi är dock ett litet land med ett begränsat antal fall per år. Genom att dela med oss av vår kunskap och våra metoder så bidrar vi både till att hjälpa andra samtidigt som vi lär oss än mer om hur metoderna fungerar, avslutar Andreas Tillmar. 

Om ICMP

ICMP är en mellanstatlig organisation med huvudkontor i Haag, Nederländerna. Dess mandat är att säkerställa samarbete mellan regeringar och andra myndigheter för att lokalisera personer som saknas till följd av konflikter, kränkningar av mänskliga rättigheter, katastrofer, organiserat våld och andra orsaker och att hjälpa dem att göra det.

Om FORCE

FORCE bygger på en vidareutvecklad DNA-teknik som gör det möjligt att få fram mycket DNA-information från små mängder eller skadat DNA. Genom att metoden ökar antalet DNA-markörer från dagens cirka 100 till 5 500 öppnas nya möjligheter. Sverige har spelat en ledande roll i utvecklingen av en ny metod – FORCE – som gör det möjligt att analysera en större andel av DNA-molekylen i syfte att få fram mer DNA-information. 

Kontakter

Bilder

Andreas Tillmar, rättsgenetiker vid Rättsmedicinalverket och docent i forensisk genetik vid Linköpings universitet
Andreas Tillmar, rättsgenetiker vid Rättsmedicinalverket och docent i forensisk genetik vid Linköpings universitet
Ladda ned bild

Länkar

Om RMV

Vi är en expertmyndighet inom rättsväsendet. Genom opartiska analyser och bedömningar ger vi tillförlitliga svar som hjälper polis, åklagare och domstolar i olika brottsutredningar. Vi är en länk i rättskedjan och bidrar till ett rättssäkert samhälle. Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 560 kunniga och engagerade medarbetare.

Följ Rättsmedicinalverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rättsmedicinalverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye