Fel av regeringen att prioritera fler villamattor – det är slutsatsen i en ny rapport från Hyresgästföreningen och Spacescape
Idag släpper Hyresgästföreningen och SpaceScape tillsammans en ny rapport som jämför hur olika typer av bebyggelse kan bidra till livskraftiga och hållbara städer. Resultatet visar att den verkliga trädgårdsstaden ger en mycket större samhällsvinst än motsvarande ensidiga villaområden.
Under Almedalsveckan lanserar Hyresgästföreningen tillsammans med Spacescape rapporten Den verkliga trädgårdsstaden. Olika typer av bebyggelse, kvartersstad, modernistisk stad, trädgårdsstad och villaområde, jämförs med varandra i fråga om markanvändning, infrastrukturkostnader, segregation, energianvändning, klimatavtryck, hälsoeffekter och transportkostnader.
Resultatet av studien visar att villaområden har både högre investerings- och driftkostnader, högre energianvändning och klimatavtryck, samt att det tar överlägset mest natur, skogs- och jordbruksmark i anspråk i jämförelse med all annan bebyggelse. Villaområden konsumerar upp till 6 gånger så mycket mark som blandade trädgårdsstäder. Samtidigt har regeringen nu tillsatt en “Egnahemskommissionär” samt ger via Boverket en planeringsbonus för kommuner som möjliggör för fler villor.
- Det finns all anledning att ifrågasätta prioriteringen från regeringen att låta villamattor breda ut sig och så tydligt berätta för kommuner att det är vad ni ska bygga. Den nationella och kommunala politiken borde fokusera på blandad bebyggelse där människor trivs, möts och som är ekonomiskt mer gynnsamt – inte mer avlägsna villaområden där alla blir beroende av bilen, säger Martin Hofverberg chefekonom på Hyresgästföreningen
Begreppet trädgårdsstad, som växte fram i Sverige och England på 1910-talet, används ibland felaktigt som en benämning även för villaområden, men rapporten belyser betydande skillnader. Den verkliga trädgårdsstaden är en tät blandad bebyggelse med en mångfald av bostadstyper. Gatunätet brukar vara sammanhängande och bilda en kvartersstruktur med gårdar och tydligt avgränsade parker. Här ska också finnas god tillgång till kollektivtrafik, till skillnad från villaområden som ofta är mer bilberoende.
- Efter att tillsammans med Evidens ha analyserat alla stadsdelar i hela Sverige med avancerad GIS-metodik visar datan tydligt det som många stadsplanerare redan vet; trädgårdsstaden ger en större samhällsvinst på samtliga punkter, mycket tack vare mindre bilberoende. Bilsamhället är framförallt en social och ekonomisk katastrof, säger Alexander Ståhle, vd på Spacescape.
I rapporten finns förslag på hur man kan förtäta områden och främja framväxten av fler trädgårdsstäder i Sverige. Det handlar dels om att bygga flerfamiljshus i villaområden, men också om att bygga villor och bostadsrätter i miljonprogrammens flerbostadsområden. En annan faktor som skulle påverka är att, liksom i USA, ta bort regleringen av enbostadshus i befintliga och kommande detaljplaner.
Kort fakta från rapporten:
- Idag är 92 procent av Sveriges bostadsmark bebyggd med småhus att jämföra med 8 procent för flerfamiljshus. Endast 3 procent av Sveriges befolkning bor i trädgårdsstad att jämföra med 44 procent som bor i villaområde
- Idag tar villaområden upp 98 procent av all bebyggd bostadsmark i Sverige. Den bebyggda markytan för villaområden är 3 gånger så stor som i en trädgårdsstad. Om vi skulle bygga så att 7 av 10 kan bo i villa skulle det exploatera en yta på 746 kvadratkilometer, motsvarande all jordbruksmark i Gävleborgs län
- De som bor i villaområden äger 54 procent mer bilar och reser 26 procent mer med bil än de som bor i en trädgårdsstad
- Flerbostadshusområden har 20–25 procents lägre energianvändning per boende än småhusområden
- Klimatpåverkan är ungefär 33 procent högre i villaområden jämfört med trädgårdsstäder
Nyckelord
Kontakter
Victor ThomsenPress- och opinionschefHyresgästföreningen
Tel:072-509 11 77victor.thomsen@hyresgastforeningen.seNationell pressjourHyresgästföreningen
Tel:010-459 10 70press@hyresgastforeningen.seGilda RomeroPressekreterareHyresgästföreningen
Tel:072-549 11 55gilda.romero@hyresgastforeningen.seJohannes SvenssonPressekreterareHyresgästföreningen
Tel:073-829 11 06johannes.svensson@hyresgastforeningen.seBilder
Länkar
Om oss
Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.
Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Hyresgästernas dag 7 oktober: Hyresgästföreningen belyser behovet av rättvisa skatter och behovet av fler hyresrätter7.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den första måndagen i oktober firas Internationella Hyresgästdagen, en dag för att lyfta hyresgästernas situation globalt. Hyresgästföreningen uppmärksammar dagen och fokuserar på att belysa de stora skillnaderna mellan ägt och hyrt boende i Sverige.
”Krympflation och sämre livsvillkor.” Hyresgästföreningen sågar förslaget om lättnader i krav för studentbostäder4.10.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På uppdrag av regeringen har Boverket tagit fram ett förslag till lättnader för byggregler för studentbostäder. Bland annat föreslås ytan minska med 20 procent, färre studentbostäder ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning och färre fönster i lägenheterna. Hyresgästföreningen ställer sig mycket kritiska till förslaget. ”Mindre och mörkare utan att det blir billigare hyra blir kontentan av förslagen” menar Hyresgästföreningens utredare Joachim Höggren.
Marie Linder trygghetsvandrar med justitieminister Gunnar Strömmer i Rågsved3.10.2024 08:41:48 CEST | Pressmeddelande
Igår onsdag genomförde Marie Linder en trygghetsvandring med justitieminister Gunnar Strömmer i Rågsved, Stockholm. Gårdagens trygghetsvandring med justitieministern är en del av Hyresgästföreningens långsiktiga kraftsamling kring allas rätt till trygga bostadsområden och Hyresgästföreningen fortsätter under året trygghetsvandra med våra folkvalda politiker runt om i landet.
Allmännyttan hotas medan andrahandsmarknaden växer26.9.2024 15:22:47 CEST | Pressmeddelande
Hyresgästföreningens nya lägesrapport visar att allmännyttans andel av bostadsbeståndet fortsatt minskar samtidigt som privatuthyrningen av bostäder ökat markant. Mönstret följer en oroväckande internationell trend där otryggheten på bostadsmarknaden ökar i spåren av kostnadskris och nedskärningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum