PR Direkt

Router Bäst i Test – denna är den bästa routern!

Dela

Bäst i Testen har utsett de bästa routrarna.Testvinnare är Asus RT-AX82U, som imponerade med sin snabbhet och stabilitet. Med modern teknik under chassit, och användarvänliga funktioner, har den visat sig vara det bästa valet för den som vill ha ett stabilt och snabbt nätverk hemma. Routern har utmärkt täckning, hög hastighet och en design som passar ett modernt hem.

Router bäst i test

  Router Bäst i Test 2024 – Bäst i Testens lista

  Bäst i Testen har genomfört ett omfattande test av de senaste routrarna på marknaden. I år har Asus RT-AX82U utsetts till testvinnare på grund av sin enastående prestanda och moderna funktioner. Denna router levererar en snabb och stabil uppkoppling, något som är avgörande för att man ska kunna njuta av perfekt internetanvändning. TP-Link Archer AX90 och Asus RT-AC88U har också imponerat som starka utmanare och uppstickare. 

  Asus RT-AX82U

  Asus RT-AX82U har utsetts till den bästa routern av Bäst i Testen. Denna topp produkt kombinerar hög hastighet med imponerande täckning och modern teknik. Den är utrustad med WiFi 6 som möjliggör snabbare och stabilare internetanslutning. Designen är futuristisk, vilket kan vara både en fördel och en nackdel beroende på smak. Routern har även stöd för AiMesh, det gör det möjligt att skapa ett mesh-nätverk för ännu bättre täckning i större bostäder. Denna router är ett utmärkt val för dem som vill ha en snabb och pålitlig uppkoppling hemma.

  Fördelar:

  • Hög hastighet
  • Bra täckning
  • Modern teknik

  Nackdelar:

  • Designen
  • Priset

  Ytterligare detaljer

  Routern är också utrustad med Mobile Gaming Mode som prioriterar nätverksanslutningar för att minimera lagg under spel. AiProtection Pro ger avancerad säkerhet för hela nätverket. Det gör den till ett säkert val för familjer och hushåll med många uppkopplade enheter. En USB-port gör att man kan ansluta en extern hårddisk eller ett 4G-modem för extra flexibilitet. Med Asus RT-AX82U får man inte bara en topp-router, utan även en komplett lösning för alla nätverksbehov i hemmet. Det är detta som gör routern till vinnare i bäst i test.

  Tekniska specifikationer:

  • WiFi: 802.11ax/ac/n/g/b/a (dual band)
  • Portar: 4 X LAN (10/100/1000), 1 X WAN, 1 X USB (3.2)
  • Kryptering: WPA/WPA2/WPA3/WPS
  • Antenner: 4 st
  • Övrigt: AiMesh, Mobile Gaming Mode, AiProtection Pro

  Läs mer om produkten

  TP-Link Archer AX90

  TP-Link Archer AX90 är en topp produkt och har utsetts till den bästa utmanaren i Bäst i Testens test av routrar. Denna router utmärker sig med sin fantastiska täckning och robusta prestanda under hård belastning. Med en fyrkärnig 1.5GHz-processor och åtta antenner, får man en stabil och snabb anslutning i hela hemmet. Routern stödjer även den senaste WiFi 6-tekniken, något som förbättrar både hastighet och effektivitet. Ett fint inslag är HomeShield säkerhetspaket som skyddar nätverket mot intrång, och OneMesh-stödet som möjliggör utbyggnad till ett meshnätverk.

  Fördelar:

  • Fantastisk täckning
  • Robust prestanda
  • Säkerhetspaket

  Nackdelar:

  • Krånglig installation
  • Större storlek

  Ytterligare detaljer

  Installationen av TP-Link Archer AX90 kan ske via webbgränssnitt eller TP-Links Tether-app, och vissa användare kan uppleva problem under installationen. Routern klarar av att streama flera 4K-videoklipp samtidigt utan att prestandan försämras, något som gör den perfekt för stora hushåll med höga krav på nätverket. Routerns tri-band funktion och avancerade anslutningsmöjligheter gör den till ett mångsidigt verktyg för alla som vill ha en pålitlig och snabb internetuppkoppling.

  Tekniska specifikationer:

  • WiFi: 802.11ax/ac/n/a 5GHz, 802.11ax/n/b/g 2.4GHz (Tri-Band: AX6600)
  • Portar: 1x WAN/LAN 2.5Gbps, 1xWAN/LAN 1Gbps, 3xLAN 1Gbps, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0
  • Kryptering: WPA/WPA2/WPA3
  • Antenner: 8 st
  • Övrigt: Beamforming, Gästnätverk, HomeShield, OneMesh-stöd

  Läs mer om produkten

  Asus RT-AC88U

  Asus RT-AC88U har utsetts till den bästa uppstickaren i Bäst i Testens test av routrar. Denna router kombinerar kraftfull prestanda med en rad smarta funktioner. Med stöd för dual-band WiFi och åtta LAN-portar, har den flexibla anslutningsmöjligheter för ett stort antal enheter. Routern är särskilt lämplig för hushåll med höga krav på både räckvidd och hastighet, det gör den till en pålitlig lösning för gaming och streaming. Designen är något futuristisk, något som kan vara en fördel eller nackdel beroende på smak.

  Fördelar:

  • Kraftfull prestanda
  • Många LAN-portar
  • Bra räckvidd

  Nackdelar:

  • Futuristisk design
  • Högre pris

  Ytterligare detaljer

  Asus RT-AC88U har avancerade funktioner som övervakning av internetanvändning och en intelligent routingfunktion som snabbar på datan. Detta gör den till ett utmärkt val för användare som spelar online-spel eller streamar högupplöst video. Installationen är snabb och enkel och gör att användare kan komma igång på några minuter. Gränssnittet är användarvänligt, även om det estetiskt sett kan upplevas som något omodernt. Denna router har också en imponerande stabilitet som gör den till ett pålitligt val för långvarig användning.

  Tekniska specifikationer:

  • WiFi: 802.11n, ac
  • LAN-portar: 8 st (10/100/1000)
  • WAN: 1 st (RJ45)
  • Antenner: 4 st
  • Kryptering: WEP/WPA/WPA2
  • Övrigt: Beamforming, dual-band, intelligent routing

  Läs mer om produkten

  Köpguide – Så väljer man router

  Att välja rätt router kan kännas svårt men genom att fokusera på faktorer som kvalitet, prisvärdhet, användningsområde, framtidssäkerhet och användarvänlighet kan man hitta den perfekta lösningen för sina behov. Denna köpguide ger viktiga råd och köptips för den som ska investera i en ny router.

  Kvalitet

  En högkvalitativ router har stabila och snabba anslutningar, något som är avgörande för att undvika avbrott och långsamma hastigheter. Routrar med WiFi 6-teknik rekommenderas starkt eftersom de ger snabbare överföringshastigheter och bättre täckning. Vidare bör man se till att routern har stöd för de senaste säkerhetsprotokollen, som WPA3, för att skydda nätverket mot potentiella intrång.

  Prisvärdhet

  En dyr router är inte alltid den bästa lösningen för alla. Det är viktigt att jämföra olika modeller och deras funktioner för att hitta en router som ger mest värde för pengarna. Man bör titta på både initialkostnaden och eventuella långsiktiga kostnader som prenumerationer på säkerhetsfunktioner. Genom att läsa recensioner och tester, som de från Bäst i Testen, kan man få en bra uppfattning om vilka modeller som har bäst prestanda för sitt pris.

  Användningsområde

  För ett litet hushåll räcker det oftast med en standardrouter medan större hem kan dra nytta av ett mesh-system som täcker större ytor. För hushåll med många uppkopplade enheter eller för dem som spelar mycket online-spel, är en router med hög prestanda och flera LAN-portar att föredra. Det är också värt att titta på routrar med specifika funktioner som exempelvis föräldrakontroll eller gästnätverk.

  Installations- och användarvänlighet

  En router med ett intuitivt gränssnitt och enkel installationsprocess sparar tid och frustration. Många moderna routrar har appar som gör det lättare att konfigurera och övervaka nätverket. Det kan vara en stor fördel för mindre tekniskt kunniga användare.

  Framtidssäkerhet

  Tekniken utvecklas snabbt och det är klokt att investera i en router som inte bara uppfyller dagens behov utan även framtida krav. Routrar med stöd för uppgraderingar och ny teknik som WiFi 6E, kan vara en bra investering så att nätverket håller sig relevant och effektivt under flera år framöver.

  Frågor och svar om router

  Här besvarar Bäst i Testen några vanliga frågor om routrar. Genom att förstå olika aspekter kan man hitta den bästa routern för sitt hem.

  Hur loggar man in på sin router?

  För att logga in på en router öppnar man webbläsaren och skriver in routerns IP-adress. Vanligtvis är denna adress något i stil med 192.168.1.1 eller 192.168.0.1. Därefter anges användarnamn och lösenord som finns i manualen eller på routerns baksida. 

  Vilken router passar bäst för stora hem?

  För stora hem rekommenderas en router med hög räckvidd eller ett meshsystem. Ett meshsystem består av flera noder som placeras runt om i hemmet för att man ska få en jämn täckning överallt. Detta är särskilt användbart i flerplanshus eller hem med tjocka väggar.

  Hur förbättrar man WiFi-signalen?

  För att förbättra WiFi-signalen placeras routern centralt och högt upp i hemmet, långt från stora metallföremål och elektriska apparater som kan orsaka störningar. Användning av en WiFi-extender eller ett mesh-system kan också hjälpa till att förstärka signalen.

  Vad är skillnaden mellan 2.4 GHz och 5 GHz?

  2.4 GHz och 5 GHz är två olika frekvensband som används av routrar. 2.4 GHz-bandet har längre räckvidd men lägre hastighet, medan 5 GHz-bandet ger snabbare hastigheter men kortare räckvidd. Genom att använda båda banden kan man optimera nätverket för olika typer av användning.

  Hur konfigurerar man ett gästnätverk?

  För att konfigurera ett gästnätverk loggas man in på routerns adminpanel via en webbläsare. Där går man vidare till inställningarna för gästnätverk och aktiverar och anpassar nätverket med ett namn och lösenord. Gästnätverket tillåter besökare att ansluta till internet utan att få tillgång till det primära nätverket.

  Vad är fördelen med WiFi 6?

  WiFi 6, eller 802.11ax, är den senaste standarden för trådlösa nätverk. Den ger högre hastigheter, bättre effektivitet och ökad kapacitet för att hantera fler enheter samtidigt. Det gör WiFi 6 särskilt fördelaktigt i hushåll med många uppkopplade enheter.

  Kontakter

  Följ PR Direkt

  Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

  Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

  I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

  Besök vårt pressrum
  HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye