Svenskt Trä

Det här bygger vi i sommar: trall, bastu och altan högst på topplistan

Dela

För många är semestertider lika med byggtider och i år vill hemmabyggarna helst montera trall samt bygga bastu och altan. De tre projekten toppar listan över de tio mest populära byggbeskrivningarna för hemmafixaren, som årligen sammanställs av branschorganisationen Svenskt Trä.

Trall
I år står montering av trall på agendan för hemmabyggarna. Fotograf: Per Bergkvist

– Många tycker att det är avkopplande att bygga, renovera och fixa i trädgården under semestern. Den här sommaren kan vi se att fler än tidigare kommer satsa på att montera trall och det finns också ett ökat intresse för att bygga en egen bastu, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och handel på Svenskt Trä. 

Trä lämpar sig bra för byggprojekt då det är ett lättbearbetat, beständigt och estetiskt material som ger en modern och snygg design. Materialet är också populärt hos hemmafixare då många vill bygga klimatsmart och intresserar sig för renovering och återbruk. 

– Att använda trä innebär en stor fördel för klimatet i och med att det är ett helt förnybart byggmaterial, dessutom vill många också ha naturligt vackra material omkring sig och sin familj hemma, säger Johan Fröbel. 

Topp 10 mest populära byggbeskrivningarna 2024: 

  1. Montering av trall 
  2. Bastu 
  3. Altan  
  4. Skruv- och spikguide 
  5. Staket och plank 
  6. Trädäck på mark  
  7. Carport 
  8. Enkelboden 
  9. Bygga innervägg 
  10. Tak över uterum 

Källa: Svenskt Trä. Statistiken bygger på antal nedladdade byggbeskrivningar under januari till maj 2024. 

För att förenkla för de som vill förverkliga sina byggdrömmar har Svenskt Trä tagit fram ett sextiotal kostnadsfria byggbeskrivningar.  

– Byggbeskrivningarna har överskådliga instruktioner och är enkla att följa även för den som är nybörjare. Vi har även en dimensioneringsguide och andra snickartips som underlättar byggprojekten i sommar, berättar Johan Fröbel. 

Om Svenskt Träs byggbeskrivningar 

I samarbete med Sveriges bygg- och trävaruhandlare har Svenskt Trä sedan 1983 tagit fram ett stort antal byggbeskrivningar, som alla finns att hitta på sajten byggbeskrivningar.se och i bygghandeln. 

Byggbeskrivningarna visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På sajten finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke, limträ eller lättbalkar.  

Byggbeskrivningar.se har nära en miljon besökare per år. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Trall
I år står montering av trall på agendan för hemmabyggarna. Fotograf: Per Bergkvist
Ladda ned bild
Trall
Montering av trall. Fotograf: Per Bergkvist
Ladda ned bild
Altan
Altan. Fotograf: Per Bergkvist.
Ladda ned bild
Bastu
Bastu, foto: Svenskt Trä.
Ladda ned bild
carport
Carport
Ladda ned bild
Enkelboden
Enkelboden
Ladda ned bild
skruv och spikguide
Skruv- och spikguide
Ladda ned bild
bygga innervägg
Bygga innervägg
Ladda ned bild
Staket och plank
Staket och plank
Ladda ned bild
tak över uterum
Tak över uterum
Ladda ned bild
Trädäck på mark
Trädäck på mark
Ladda ned bild

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye