Inspektionen för vård och omsorg

IVO beslutar att förbjuda SiS att bedriva verksamhet vid ungdomshem Långanäs

Dela

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har idag fattat beslut om att tillfälligt förbjuda Statens Institutionsstyrelse (SiS) att bedriva verksamhet vid de två avdelningar vid SiS ungdomshem Långanäs i Eksjö kommun som inte är stängda sedan tidigare. Beslutet gäller omedelbart och är giltigt i högst sex månader.

Beslutet är fattat efter att allvarliga missförhållanden har framkommit i upplysningar till IVO samt vid IVO:s inspektion av verksamheten.

– Det är mycket allvarliga missförhållanden i verksamheten som har framkommit. Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt de placerade barnen för grovt fysiskt våld, säger Peder Carlsson avdelningschef på IVO.

IVO bedömer att de åtgärder som SiS har vidtagit eller avser att vidta inte är tillräckliga och inte heller kommer vidtas skyndsamt nog för att bryta de allvarliga missförhållandena. IVO har tidigare uppmärksammat SiS på den allvarliga situationen vid ungdomshem Långanäs. Trots detta har situationen inte förbättrats utan snarare försämrats.   

Beslutet innebär att verksamheten ska ha stängts senast den 28 juni och att de placerade barnen behöver omplaceras.

– De allvarliga uppgifter som har framkommit gör att vi måste förbjuda verksamheten för att säkra de placerade barnens hälsa och personliga säkerhet. IVO bedömer att SiS saknar förmåga att omgående göra de förändringar som är nödvändiga för att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för barnen, säger Peder Carlsson.

Kontakter

Om oss

IVO ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård, hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänst och verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Myndigheten ansvarar också för viss tillståndsprövning.

Följ Inspektionen för vård och omsorg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Inspektionen för vård och omsorg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye