Östersunds kommun

Världens första eldrivna asfaltläggare på plats i Östersund

Dela

Östersunds kommun fortsätter att vara ledande i omställningen till att bygga med elektrifierade arbetsmaskiner. Arbetet vid Ottfjällets förskola påbörjades i juni 2023 som den första utsläppsfria arbetsplatsen inom EU, och planen är att förskolan ska stå färdig i början av 2025.

Att bygga med eldrivna maskiner är ett led i projektet Klimatledarkommunerna som Fossilfritt Sverige driver tillsammans med Östersund och fem andra kommuner. 

Tillsammans med Skanska kan vi nu presentera världens första eldrivna asfaltläggare på bygget i Torvalla. 

Representanter från Skanska, Östersunds kommun och tillverkaren av asfaltläggaren finns på plats, och förutom att följa asfalteringsarbetet med den elektriska asfaltläggaren finns möjligheter att ställa frågor om detta pionjära projekt med utsläppsfri byggarbetsplats och eldrivna maskiner.

– Den eldrivna asfaltläggaren är positiv ur både klimat- och arbetsmiljösynpunkt i och med att den skapar mindre vibrationer, är tystare, och avger mindre värme, berättar Anne Sörensson, klimatstrateg på Östersunds kommun. 

NÄR?

Tisdag 2 juli klockan 10.00-11.30

VAR?

På den utsläppsfria arbetsplatsen i Torvalla där Ottfjällets nya förskola byggs (klar 2025)

Adress: Gåsvägen 2, Torvalla, Östersund.

BAKGRUND

Den utsläppsfria arbetsplatsen vid Ottfjällets förskola är ett pilotprojekt som Östersunds kommun driver utifrån ett samarbete med projektet Klimatledare inom offentlig upphandling, vilket drivs av Fossilfritt Sverige. Byggarbetsplatsen byggs nu med enbart utsläppsfria maskiner och arbetsredskap. Det enda undantaget har varit en vält som inte fanns som eldriven. 

För någon vecka sedan kom besked från Tillväxtverket att Östersunds kommun har beviljats cirka 5,5 miljoner kr i projektmedel för utsläppsfria arbetsplatser. För Östersunds kommun ligger fokus på att skala upp arbetet med utsläppsfri arbetsplats. Fokus kommer att vara det kommande bygget av Lövstaskolan, och hur vi genom dialog och upphandling kan stärka den lokala konkurrenskraften när det gäller utsläppsfria arbetsmaskiner.

Läs mer här:

https://via.tt.se/pressmeddelande/3456307/ostersund-en-av-fem-norrlandska-stader-som-beviljas-miljoner-till-hallbar-stadsutveckling?publisherId=3236870&lang=sv 

Kontakter

Följ Östersunds kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östersunds kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye