Stor besvikelse över Gállok-domen
Naturskyddsföreningen är mycket besviken över domen om järnmalmsgruvan i Gállok. Den planerade gruvan kommer att skapa oåterkalleliga skador på den känsliga naturen i området, och även skada samernas verksamhet.
– Det är oerhört synd att domstolen nu godkänt regeringens beslut om bearbetningskoncession. Gruvan är onödig och placerad i ett mycket känsligt naturområde. Vi sätter nu vårt hopp till att gruvbolaget inte går vidare med sin ansökan. Vi kommer inte att ge upp, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Kampen om järnmalmsgruvan i Gállok/Kallak har pågått i många år. Redan på 00-talet inleddes processen för att starta en gruva, och protesterna har varit massiva – både från miljörörelsen och från samerna. Även länsstyrelsen i Norrbotten har varit negativ till gruvan, och även UNESCO är oroade och har nyligen besökt området för att utröna vilken skada en gruvetablering kan medföra på världsarvet Laponia.
– Det är en sorgens dag för oss i Naturskyddsföreningen. Det är för oss obegripligt att regeringens beslut inte kan anses strida mot någon rättsregel. En gruva i Gállok skulle ge oåterkalliga skador som inte på något sätt kan uppvägas av en eventuell nytta, säger Ida Jansson, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.
I mars 2022 fick gruvan dock bearbetningskoncession beviljad av dåvarande regering. Naturskyddsföreningen och samebyarna Jåhkågasska tjiellde och Sirges överklagade detta beslut till Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD), och målet togs upp till förhandling i september 2023.
– Gruvan är en järnmalmsgruva av blygsam kvalitet, och med en relativt begränsad förekomst. Det saknas också infrastruktur i området. Allting talar för att störningen överväger nyttan med gruvan, och vi är förvånade över domstolens beslut, säger Karin Lexén.
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben6.9.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.
Beslut om bottentrålning i Bratten överklagas till miljödomstolen4.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bratten är ett av de mest trålade områdena i hela Europa, trots att det ska vara skyddat. Naturskyddsföreningen har krävt tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten, vilket Länsstyrelsen i Västra Götaland avslog. Nu överklagar Naturskyddsföreningen beslutet till miljödomstolen.
Nu startar Sveriges första fröbank för vilda växter3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
En fröbank är ett effektivt sätt att gynna den biologiska mångfalden och bevara svenska vilda arter. Endast en procent av Sveriges blomsterängar finns kvar jämfört med för hundra år sedan. Nu startar Naturskyddsföreningen tillsammans med Länsstyrelsen i Skåne projektet SwedeSeed, där fröer från vilda ängsblommor samlas in för att bevaras långsiktigt och sås i naturen.
Utredning om kärnkraftsfinansiering: Naturskyddsföreningens kommentar13.8.2024 10:00:15 CEST | Pressmeddelande
Igår presenterade regeringens tillsatta utredare Mats Dillén sina slutsatser om finansiering av nya kärnkraftreaktorer. – Utredningen visar tydligt att kärnkraft inte är lönsamt och att det råder stora osäkerheter kring vad notan blir i slutändan, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Här firas Ängens dag för att rädda Sveriges hotade ängsmarker11.7.2024 10:44:45 CEST | Pressmeddelande
Den första helgen i augusti firas Ängens dag. Men redan från mitten av juli anordnar Naturskyddsföreningen en mängd aktiviteter runt om i landet för att skydda den alltmer sällsynta ängsmarken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum