Region Norrbotten

Region Norrbotten presenterar KEiiNO på Kiruna Pride

Dela

På torsdag inleds Kirunafestivalen med Kiruna Pride. Region Norrbotten presenterar den norska gruppen KEiiNO, som 2019 fick flest röster av TV-tittarna i Eurovisionfinalen, där de uppträdde med sin låt Spirit In The Sky. I juli presenterar Region Norrbotten också sångerskan Bell på Tornedalen Pride Pajala och dragshowartisten Elecktra på Pite älv Pride.

KEiiNO spelar på Kiruna Pride den 27 juni
KEiiNO spelar på Kiruna Pride den 27 juni Foto: SCOPE / Martin Myklebust

Region Norrbotten stöttar flera av länets prideevenemang och bjuder på föreläsningar, parkmingel och artistframträdanden. På scen presenterar vi:

  • KEiiNO i samarbete med Kiruna Pride under Kirunafestivalen. 
  • Bell i samarbete med Tornedalen Pride Pajala och RFSL Luleå och norra Norrbottens län under Pajala marknad. 
  • Elecktra i samarbete med Pite älv Pride Piteå och RFSL Piteå älvdal under Piteå dansar och ler. 


KEiiNO uppträder torsdag den 27 juni kl 19.30 på Viscariascenen på Kirunafestivalen som en del av Kiruna Pride (prideparaden hålls tidigare under dagen).

De beskriver själva sin musik som en blandning av elektronisk danspop och samisk/norsk traditionell musik.

Gruppen består av den samiska rapparen och jojkaren Fred Buljo från nordnorge och sångarna Alexandra Rotan och Tom Hugo, varav den sist nämnda är gay, en bidragande faktor till att de uppträtt på flera internationella pridefestivaler.

Tom Hugo har i Aftonbladet berättat att Eurovisionlåten Spirit in the sky handlar om homosexuellas kamp och urfolks rättigheter. I samma artikel berättade han att han växte upp i ett konservativt och kristet samhälle i Norge. 

– Det var inte förrän jag var 27 år som jag vågade komma ut. Eftersom det tog så lång tid för mig att bli bekväm med min sexualitet så är det viktigt för mig att visa hur stolt jag är i dag, för att underlätta för någon som befinner sig i samma situation som jag gjorde då

Bell på Tornedalen Pride Pajala

På fredag den 5 juli presenterar Region Norrbotten Bell från Hässelby, som spelar på Marknadshänget på Tornedalen Pride under Pajala marknad. Hon blandar inspiration från amerikansk pop, punk och hyperpop med svensk hiphop och metal. 

Bell har nominerats till en Grammis för Årets nykomling 2023. Hon har haft stora framgångar på TikTok och med monsterhiten Missförstått, som toppat Spotify, klubbhiten Pollen och musik som hon släppt tillsammans med bland annat Tjuvjakt, Peg Parnevik och Herbert "Afasi" Munkhammar. Hon är också aktuell med årets Pantamera-låt.

I tidningen QX berättar hon att hon att hon är bi:

– Men det har aldrig varit en grej, och jag har aldrig haft nåt snack med mina föräldrar. De är väldigt öppna, och hade jag kommit hem med en tjej hade det varit helt fine. Jag har verkligen haft turen att ha den sköna stämningen hemma, för jag vet hur tufft det kan vara för vissa.

Elecktra på Pite älv Pride Piteå

Efter prideparaden i Piteå, som inviger Piteå dansar och ler onsdag den 24 juli, håller regionråd Birgitta Johansson Huuva ett pridetal innan Region Norrbotten presenterar dragshowartisten Elecktra, känd från bland annat TV-programmet Dragrace Sverige och After Dark.

Elecktra spelas av Robin Werner. Han är utbildad makeupartist och startade tillsammans med nuvarande maken Jonny dragshowen Cabaret Moulin, Malmös största och enda dragshow. 

I år tävlade han i Melodifestivalen med låten Banne Maj. Han är även känd för låten Unna daj (synd å slänga ju).

Mer om Region Norrbottens pridesatsning: norrbotten.se/pride

Nyckelord

Bilder

KEiiNO spelar på Kiruna Pride den 27 juni
KEiiNO spelar på Kiruna Pride den 27 juni
Ladda ned bild
Elecktra
Elecktra uppträder på Pite älv Pride den 24 juli
Ladda ned bild
Bell
Bell spelar på Tornedalen Pride Pajala den 5 juli
Ladda ned bild

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye