Svenska Bowlingförbundet

Imorgon avgörs SM i 3-manna under SM-veckan - färska EM-medaljörer med

Dela

Imorgon är det dags för de avgörande stegfinalerna i SM i 3-manna under SM-veckan i Västerås. SVT sänder direkt med start kl 12.00. Flera landslagsprofiler intar banorna vid Bellevuestadion, bland annat tre färska EM-medaljörer från Sveriges framgångsrika EM i Wittelsheim, Frankrike. 

Josefin Hermansson är en av de färska EM-medaljörerna som intar banorna vid SM i 3-manna imorgon.
Josefin Hermansson är en av de färska EM-medaljörerna som intar banorna vid SM i 3-manna imorgon. Foto: Bildbyrån

Stegfinalerna i SM i 3-manna avgörs under den inledande dagen av SM-veckan i Västerås. 
De tre främsta damlagen från finalomgång 2 i Eskilstuna har avancerat till stegfinalen. Detsamma gäller de tre främsta herrlagen från finalomgång 2 i Västerås. 

Damlagen som har avancerat till stegfinalen i Västerås
1. BK Femtionian, Hässleholm
2. Team X-Calibur, Partille
3. BK Hallandia, Halmstad

Herrlagen som har avancerat till stegfinalen i Västerås
1. Stureby BK, Stockholm
2. Team Pergamon BC, Partille
3. Team Clan Nässjö BK

Damerna är först ut under onsdagen vid Bellevuestadion i Västerås. 

Kl 12.00 semifinal damer Team X-Calibur BK- BK Hallandia

Final BK Femtionian- vinnaren i semifinalen

Herrarna börjar ca kl 12.55

Semifinal Team Pergamon BC-Team Clan Nässjö BK
Final Stureby BK-vinnaren i semifinalen 

Spelform: Matcherna i stegfinalen spelas över 2 serier bakers. Man spelar om totalt 30 poäng. Varje vunnen serie ger 10 poäng och laget med högst poäng totalt över de två serierna får också 10 poäng. Vid oavgjort i en serie får lagen fem poäng vardera. Om båda serierna blir oavgjorda spelas särspel över en serie (endast kägelpoäng). Blir det lika i skiljeserien, spelas ruta 8-10 tills det är avgjort. 

Håll koll på

Landslagsstjärnor i damernas final 
Det är flera stjärnspelare med många mästerskapsmedaljer som kommer att inta banorna i Västerås. Damernas EM i Wittelsheim avslutades nyss där Sverige tog totalt åtta medaljer, varav fyra guld, och blev bästa nation i mästerskapet.

BK Femtionian har systrarna Jenny och Cajsa Wegner i laget. Jenny Wegner var med vid EM i Wittelsheim och vann guld med laget i 5-manna samt tog brons i 3-manna. Jenny Wegner har chans på en SM-trippel. Hon tog hem guldet vid elit-SM under SM-veckan i Boden i mars efter finalseger mot just Cajsa Wegner. Därefter vann hon SM-guld i 8-manna med Spader Dam som hon spelar för i ligan. Vid EM 2022 tog Jenny Wegner medalj i alla tävlingsdistanser, varav 1 guld. Vid samma mästerskap tog Cajsa Wegner tre medaljer, varav 1 guld. Ottilia Gunnarsson i Femtionian är också med i Team Sweden och vid U21-VM 2022 i Helsingborg tog hon brons i lagdistansen. 

Josefin Hermansson i X-Calibur tog fem medaljer vid EM i Wittelsheim varav 1 guld. Hermansson, Cajsa Wegner och Jenny Wegner vann tillsammans med Anna Andersson guld i World Cup i Australien 2022. Hanna Engberg i X-Calibur gjorde mästerskapsdebut på seniornivå vid EM i juni. Hon vann guld med laget i 5-manna samt gick till kvartsfinal i Masters. Hon har även många mästerskapsmedaljer på junior- och U21-nivå. Lagkompisen Victoria Johansson har också tagit flera mästerskapsmedaljer. 

Landslagsprofiler på herrsidan
I Team Pergamon hittar vi landslagsprofilen Martin Larsen. Larsen har spelat i landslaget sedan början av 2000-talet och har en diger meritlista med många mästerskapsmedaljer. Han har under flera år huserat på den amerikanska proffstouren PBA. Pergamon är mesta mästare i 8-manna med 16 SM-guld och Larsen har varit med på hela resan sedan deras första guld 2003. Vid EM 2022 tog han tre medaljer, bland annat silver i Masters och i EM 2023 blev det två medaljer för Larsen. Larsen saknar dock ett SM-guld i 3-manna och har chans att bärga sitt första i Västerås. 

Pontus Andersson i Team Clan tog sina första EM-medaljer på seniornivå 2016. Vid EM 2023 var han med och vann guld i både 3-manna och 5-manna. Pontus Andersson vann SM-guld i 3-manna 2019 med Clan. Anton Persson i laget var med då också.

Rivalmöte i herrarnas semifinal
Team Pergamon-Team Clan är alltid ett hett rivalmöte i elitserien. Vid SM-slutspelet 2024 i 8-manna vann Pergamon över Clan i finalen. Det är frågan om Clan kan få revansch i 3-manna? 

Lovande spelare med JEM-framgångar i bagaget och med blickarna mot U21-VM 
Robin Noberg i Stureby BK har spelat tre junior-EM. Vid senaste mästerskapet i Helsingfors i april 2024 tog han silver i All Event samt vann guld i 4-manna med laget. I guldlaget var även Pergamonspelaren Albin Gullstrand med. Både Robin Noberg och Alex Joki i Stureby är uttagna till U21-VM som spelas den 7-18 juli i Sydkorea. Alex Joki vann Europatourtävlingen AIK International Tournament i januari. 

Ingen bowlinghall i Halmstad - men det stoppar inte Hallandia 
I Halmstad finns det ingen hall för sportbowling men det stoppar inte Hallandia. De bedriver sin träning i Falkenberg och spelar till vardags i elitserien. Nu har de återigen säkrat SM-medalj i 3-manna och tagit sig till den avgörande stegfinalen i Västerås. Det är tredje gången på åtta år som de är i stegfinal. 2017 skrällde de och tog hem SM-guldet i Söderhamn efter finalseger över X-Calibur. Sandra Granfeldt och Yvonne Martinsson har varit med vid de två tidigare stegfinalerna. För Linnéa Andersson och Sanna Gustavsson blir det första gången i Västerås. 

Resultat damer

Resultat herrar

Tidigare svenska mästare herrar, 3-manna

Tidigare svenska mästare damer, 3-manna

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Josefin Hermansson tog fem medaljer vid EM i Wittelsheim.
Josefin Hermansson tog fem medaljer vid EM i Wittelsheim.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Landslagsprofilen Martin Larsen har en diger meritlista men saknar ett SM-guld i 3-manna. Imorgon har han chans att bärga sitt första.
Landslagsprofilen Martin Larsen har en diger meritlista men saknar ett SM-guld i 3-manna. Imorgon har han chans att bärga sitt första.
Ladda ned bild
Pontus Andersson
Ladda ned bild

Länkar

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

Alvin Kvarnström 3:a i Brunswick Madrid Challenge7.7.2024 20:26:12 CEST | Pressmeddelande

Den senaste veckan har det spelats Europatour-tävling i Madrid, då den den nionde Brunswick Madrid Challenge spelades. Ett antal svenska spelare hade tagit sig till den spanska huvudstaden, och dessutom var det många som spelade bra. Hela sex svenskar tog sig till finalspelet och bäst gick det för AIK's Alvin Kvarnström som tog sig hela vägen till finalstegen och slutade till sist 3:a. Vann gjorde spanjoren Jesus Briceno – Jag hade en bra "feeling" inför finalspelet, säger Alvin Kvarnström

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye