Transportstyrelsen

A-traktorer i Sundsvall och mopedbilar i Gävle – hur ser det ut i Örebro län?

Dela

Sundsvalls kommun är den kommun i landet som har flest registrerade A-traktorer. Gävle kommun toppar ligan när det gäller antal registrerade mopedbilar. Men hur ser det ut i kommunerna i Örebro län? Transportstyrelsen har svaret.

Bild: Adobe Stock
Bild: Adobe Stock

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i antal under de senaste åren. Samma trend går inte att se vad gäller antalet mopedbilar där antalet registrerade fordon är mer eller mindre oförändrat. Idag finns över 57 000 registrerade A-traktorer och nästan 16 000 mopedbilar i landet. I Örebro län är siffrorna 2 344 respektive 372.

A-traktorer i Örebro län

Flest A-traktorer återfinns i Örebro kommun: totalt 584 stycken, följt av Lindesbergs kommun med 319 fordon och Askersunds kommun med 236 fordon.

 

Kommun

Antal registrerade A-traktorer

1.)

Örebro kommun

584

2.)

Lindesbergs kommun

319

3.)

Askersunds kommun

236

4.)

Hallsbergs kommun

214

5.)

Karlskoga kommun

199

6.)

Kumla kommun

188

7.)

Lekebergs kommun

176

8.)

Nora kommun

142

9.)

Degerfors kommun

88

10.)

Laxå kommun

69

11.)

Hällefors kommun

68

12.)

Ljusnarsbergs kommun

61

Totalt

 

2 344

– Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i landet på några få år, och Örebro län är inget undantag. Ökningen beror främst på en regeländring Transportstyrelsen genomförde 2020 som gjorde det möjligt att bygga om modernare bilar till A-traktorer, men också på att det är väldigt populärt att köra A-traktor idag, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Mopedbilar i Örebro län

Flest mopedbilar återfinns i Örebro kommun: totalt 162 stycken, följt av Kumla kommun med 40 fordon och Lindesbergs kommun med 34 fordon.

 

Kommun

Antal registrerade mopedbilar*

1.)

Örebro kommun

162

2.)

Kumla kommun

40

3.)

Lindesbergs kommun

34

4.)

Hallsbergs kommun

29

5.)

Karlskoga kommun

22

6.)

Lekebergs kommun

20

6.)

Askersunds kommun

20

8.)

Hällefors kommun

18

9.)

Nora kommun

11

10.)

Degerfors kommun

8

11.)

Ljusnarsbergs kommun

5

12.)

Laxå kommun

3

Totalt

 

382

*Uppgift om mopedbil innebär i det här fallet från registrerade mopeder med en motoreffekt på
400 cc eller högre.

– Mopedbilarna ökar inte i antal på samma sätt som A-traktorer. Där är siffran förhållandevis statisk. Generellt kan man se att förekomsten av mopedbilar tenderar till att vara fokuserad mot kommuner med större städer. Det är inte lika tydligt när det gäller A-traktorerna, säger Mikael Andersson.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Återkallat tillstånd för snöskoterutbildare i norra och Mellansverige3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

En snöskoterutbildare lever inte upp till kraven som ställs för att få utbilda. ”Det handlar om att kunna leverera en god utbildning som främjar trafiksäkerheten. Som tillståndshavare inom förarutbildningen är det grundläggande att ha rutiner för egenkontroll som säkerställer att verksamheten bedrivs enligt fastställda krav,” säger Björn Strandh, sektionschef vid Transportstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye