Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Var du bor spelar roll för förutsättningar att idrotta

Dela

Tillgång till idrottshallar är sämst i storstäder och framförallt är skillnaderna stora mellan olika kommuner. Nya kartanalyser från Riksidrottsförbundet visar potentiellt besökstryck till idrottshallar i olika kommuner. Detta diskuteras i Almedalen idag.

Kartor visar potentiellt besökstryck till idrottshallar i olika kommuner - några exempel
Kartor visar potentiellt besökstryck till idrottshallar i olika kommuner - några exempel Riksidrottsförbundet Fri att använda

– Med hjälp av de nya unika kartanalyserna kan både idrottsrörelsen, kommuner och regioner få en tydligare bild av hur tillgång och besökstryck faktiskt ser ut. Vi behöver hjälpas åt för att i framtiden kunna erbjuda så jämlika förutsättningar som möjligt för idrottsföreningar att bedriva sin verksamhet och för alla att vara fysiskt aktiva hela livet och delaktiga i idrottsrörelsen. Kartanalyserna är ett utmärkt underlag för diskussion och framtidsplanering, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

En av fyra idrottsföreningar upplever brist på tider eller plats för verksamheten och siffran är ännu högre i våra storstäder och i tillväxtområden. Där det bor många är tillgången sämst, i nybyggda stadsdelar är tillgången ännu sämre än i äldre. Dessutom svarar två av tre kommuner, av de som gjort analyser av nuläget, att tillgången till anläggningar begränsar idrottsutövandet.

– Det här är allvarliga signaler som hindrar idrottsrörelsens viktiga arbete med att båda behålla och nå fler. Vi behöver samverka på nationell-, regional-, och kommunal nivå för att möjligheten att idrotta alltid ska finns med i planeringen av våra samhällen. Vi riskerar annars att ta kortsiktiga beslut som kan vara ekonomiskt kloka på kort sikt – men som över längre tid innebär att vi får människor som blir ännu mer stillasittande och hamnar utanför gemenskapen föreningslivet, säger Anna Iwarsson och fortsätter:

– Samtidigt behöver idrottsrörelsen förbättra sitt arbete med att stärka föreningslivet för att bättre nå de som vi inte når idag. Det arbetet pågår och måste fortsätta.

Exempel från kartanalysen visas och diskuteras i Almedalen på onsdag 26 juni. Du hittar mer information om tid och plats – samt var du kan följa diskussionen om du inte är på plats i Visby på Riksidrottsförbundets hemsida (länk)

För mer information kontakta

Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60

Jonnie Nordensky
Projektledare Plats för idrott
08-699 62 14

Kontakter

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye