Rödgröna styret i Stockholms stad

Drönare ska valla bort gäss från badstränder

Dela

Flera badplatser i Stockholm förorenas av gäss. Nu utvidgar staden ett innovationsprojekt där drönare ska valla bort fåglarna.

Karin Wanngård (S) och Lars Strömgren (MP)
Karin Wanngård (S) och Lars Strömgren (MP)

Kanadagås och vitkindad gås är ett återkommande problem på Stockholms badstränder. Spillningen från gässen riskerar att förorena vattnet, vilket medför att flera badplatser tidvis hållits stängda. Nu växlar Stockholms stad upp kampen mot fåglarna.

– Varje sommar längtar många människor efter att kunna svalka sig i Stockholms vatten. Vår förhoppning är att innovationsprojektet med drönare ska leda till att både barn och vuxna som vistas på de aktuella stränderna ska kunna njuta av några sommarveckor helt utan gäss. säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Under sommaren 2023 genomförde Stockholm ett innovationsprojekt där drönare användes för att skrämma bort gäss från Sätrabadet, Maltesholmsbadet och Långholmens strandbad. I försöket ingick en fast installation med högtalare och kamera, som identifierade vilken typ av gås det rörde sig om och spelade upp artens varningsläten. Om det inte räckte användes en drönare som vallade bort gässen från badplatsen.

– Vi vill att Stockholm ska ha ännu fler badplatser. Det kräver att vi kommer till rätta med det förorenade vattnet. Försöket med drönare är ett sätt att använda ny teknik för att lösa ett långlivat problem, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Fjolårets innovationsprojekt pågick under tre veckor och uppvisade positiva resultat. Förekomsten av gäss sjönk markant på de aktuella badplatserna, med en gradvis minskning under hela försöket. Under sommaren 2024 har det rödgröna styret beslutat att utvidga innovationsprojektet, för att undersöka om det gör att gässen försvinner helt.

–Årets satsning startade 17 juni och pågår i totalt tio veckor. I år flyger vi med drönare under en längre period och undersöker om det håller gässen helt borta, säger Karin Wanngård.

Vid sidan av drönarförsöket jobbar Stockholm med andra åtgärder för att förebygga gäss. Det handlar bland annat om att förebygga nedskräpning som lockar fåglar och plantera buskar som gör att gässen inte trivs. Under sommaren 2024 använder staden dessutom en specialtränad hund som ska skrämma bort gäss från grönområden vid badplatser.

– Målet är att inga badplatser i Stockholm ska behöva hållas stängda. Då måste vi vara öppna för en mångfald av metoder, vare sig det handlar om drönare, hundar eller något annat, säger Lars Strömgren.

Drönarsystemet i innovationsprojektet sköts av entreprenören FLOX. Invånare involveras genom information och skyltar som uppmanar till att komma med synpunkter.

Kontakter

Bilder

Karin Wanngård (S) och Lars Strömgren (MP)
Karin Wanngård (S) och Lars Strömgren (MP)
Ladda ned bild

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Bergholmsbacken utvecklas med kraftigt bantat förslag för tillfällig byggväg och en utredning inleds om ett nytt naturreservat5.6.2024 12:30:08 CEST | Pressmeddelande

På exploateringsnämndens sammanträde den 13 juni 2024 tas nästa steg för att utveckla Bergholmsbacken mellan Bagarmossen och Skarpnäck med bostäder, förskolor och förbättrade gång- och cykelstråk. Samtidigt bantas den tillfälliga byggvägen och en utredning inleds för att införa ett naturreservat i Bagarmossenskogen för att skydda stadens gröna infrastruktur och säkerställa att byggvägen inte permanentas.

Juridisk prövning av miljardinvestering utan demokratiska beslut25.3.2024 16:14:51 CET | Pressmeddelande

Sedan den rödgröna majoriteten tillträdde har vi granskat flera av stadens stora investeringsprojekt och då i flera fall uppdagat bristande budgetbeslut, vilket bidragit till kraftiga fördyringar. Bland annat underskattades kostnaderna för Stockholm vatten och avfalls (SVOA) projekt SFA. Efter en genomlysning av SVOA:s projekt har nu ett miljardprojekt som helt saknar nödvändiga politiska beslut upptäckts. Dessa oegentligheter har lett till att den nuvarande ledningen för Stockholm stadshus AB har initierat en oberoende juridisk granskning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye