Nu kan privatpersoner enklare anmäla säkerhetsproblem med medicintekniska produkter
En ny e-tjänst gör det enklare för privatpersoner att anmäla problem med medicintekniska produkter såsom självtester, kondomer, plåster eller fillers. Att Läkemedelsverket får in rapporter även från privatpersoner är viktigt för att kunna upptäcka säkerhets- och användarproblem.
Varje år får Läkemedelsverket in tusentals rapporter från tillverkare och sjukvård om oönskade händelser med medicintekniska produkter. Det finns över 500 000 medicintekniska produkter på marknaden och en stor del köps av privatpersoner själva, exempelvis på apotek. Men antalet rapporter från privatpersoner har generellt sett hittills varit mycket lågt.
Fler anmälningar ger säkrare produkter
– När vi får en anmälan om något som gått fel så hjälper det oss att upptäcka om det är problem med någon produkt. I förlängningen bidrar det till att göra produkterna och användningen säkrare. Därför är det viktigt att anmäla, oavsett hur allvarlig den oönskade händelsen är, säger Helena Henriksson, gruppchef vid enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket går igenom alla anmälningar och kan vid behov begära att tillverkaren utreder händelsen. En anmälan betyder inte per automatik att en fördjupad utredning inleds. Det är inte ovanligt att flera olika anmälningar tillsammans leder till att Läkemedelsverket begär att en utredning ska genomföras av tillverkaren. Det är därför viktigt att använda e-tjänsten så att Läkemedelsverket får in relevanta uppgifter.
Tillverkarens ansvar att produkten är säker
– Om vi beslutar att tillverkaren ska utreda produkten så handlar det om att få klarhet i om händelsen beror på ett säkerhetsproblem med produkten och vilka åtgärder som i så fall krävs för att åtgärda problemet. Läkemedelsverkets roll vid tillverkarens utredning är att följa upp att den genomförs och att ta ställning till tillverkarens slutsatser och eventuella åtgärder. Vi har också möjlighet att ställa krav på tillverkarna till exempel om vi bedömer att tillverkaren inte har dragit rätt slutsats eller att åtgärderna inte är tillräckliga, säger Helena Henriksson.
Vad är en medicinteknisk produkt?
Medicintekniska produkter har ett medicinskt syfte att hjälpa oss i vardagen. De ska vara säkra och enkla att använda. Exempel på vardagliga medicintekniska produkter är plåster, kondomer, graviditetstest, kontaktlinser, rullstolar, glukosmätare och hörapparater. Det är viktigt att produkten har ett CE-märke och tydlig information på svenska. Med ett CE-märke intygar tillverkaren att produkterna uppfyller EU:s krav på säkerhet.
Hur anmäler man problem med en medicinteknisk produkt?
Hur du anmäler problem med en medicinteknisk produkt beror på hur du har fått den. Om du har fått den förskriven via hälso- och sjukvården är det bra om du uppmanar din läkare eller förskrivare att rapportera säkerhets- och användarproblem med produkten. Har du köpt den själv är vår rekommendation att använda Läkemedelsverkets e-tjänst.
Det är viktigt att anmäla, oavsett hur allvarlig den oönskade händelsen är. Även situationer som kunde ha lett till skador eller andra negativa konsekvenser, men där skicklighet eller tur gjorde att det inte blev så, bör anmälas.
Rena klagomål eller reklamationer om egenskaper hos produkten som inte har, eller kunde ha, lett till oönskade händelser ska däremot lämnas till tillverkaren, antingen direkt eller via inköpsstället.
Nyckelord
Kontakter
Läkemedelsverkets presstjänst
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Kortare behandlingstid för många med tonsillit28.8.2024 09:02:31 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit, i folkmun kallad halsfluss, ger nya direktiv när det gäller antibiotikabehandling. Nytt är att i övrigt friska vuxna och barn över 6 år kan behandlas med penicillin V i endast fem dagar.
Uppdrag att samordna genomförandet av nya HTA-förordningen20.8.2024 13:39:09 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har fått regeringens uppdrag att, nationellt och på EU-nivå, samordna genomförandet av Europaparlamentets och rådets förordning om utvärdering av medicinsk teknik.
Kamma till dig och minska spridningen av huvudlöss14.8.2024 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
När höstterminen startar är risken som störst för huvudlöss. För att förhindra att lössen sprids är det mest effektiva att luskamma – något fler föräldrar borde göra.
Flera fall av förgiftning med vit flugsvamp2.8.2024 09:22:47 CEST | Pressmeddelande
Giftinformationscentralen har fått in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar av vit flugsvamp. Det rör sig om ovanligt många fall av förgiftning på kort tid. De flesta allvarliga svampförgiftningar brukar komma något senare under perioden augusti till och med oktober.
Mysimba i kombination med opioidläkemedel kan leda till allvarliga biverkningar29.7.2024 13:09:49 CEST | Pressmeddelande
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att viktläkemedlet Mysimba inte används av personer som behandlas med opioidläkemedel. Efter en rutingranskning av säkerheten för Mysimba stärker EMA nu råden för användandet av läkemedlet tillsammans med läkemedel som innehåller opioider. Detta görs för att minimera riskerna för interaktioner mellan Mysimba och läkemedel som innehåller opioider.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum