Norrköpings kommun

Mer lek, grönska och konst i Klockaretorpsparken

Dela

Klockaretorpsparken har förnyats med nya lekfulla inslag, motorikbana, sittplatser och mer grönska. Dessutom har ungdomar från området varit med och skapat ny konst, med utgångspunkt i tjejers plats i det offentliga rummet, tillsammans med konstnären Ruben Wätte.

Frirum. Foto: Norrköpings kommun
Frirum. Foto: Norrköpings kommun

– Vi vill välkomna alla att möta det gröna Klockaretorpet. Den förnyade parken bjuder in besökaren till att upptäcka naturen men också att slå sig ner och bara njuta. I närheten finns också motionsspår i fin natur och träningsmöjligheter på Borgsmo IP. Det finns verkligen något för alla, säger Emma Helander, enhetschef för ekologisk hållbarhet på samhällsbyggnadskontoret.

Parken har förnyats med nya lekredskap och en tillgänglig motorikbana samt nya träd och buskar. Det har också satts upp ny belysning längs med gång- och cykelstråk på utvalda platser.

– Vi vill uppmärksamma den unika naturen som bär spår av istiden. I parken har en vänlig mammut flyttat in. I naturområdet kan man också upptäcka fåglar och andra djurskulpturer av Vesa Jussila eller utmanas mellan stock och sten längs motorikbanan, säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt.

En annan nyhet är den konstnärliga gestaltningen Frirum, som tagits fram av konstnären Ruben Wätte tillsammans med ungdomar från Klockaretorpet. Platsen ska bidra till att alla ska kunna känna sig trygga och fria.

– Frirum är en del av Klocket möter konsten, där boende skapar olika typer av konst tillsammans med konstnärer. Vi satsar på offentlig konst för att fördjupa upplevelsen av en plats och det tycker jag att man har lyckats väldigt bra med genom ungdomarnas personliga text och tecken som har frästs in i stenen, säger Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst på Norrköpings Konstmuseum.

Kontakt:
Anneli Bellinger
Titel: projektledare
Telefon: 011-15 28 63

Carolina Olsson
Titel: landskapsarkitekt
Telefon: 011-15 27 07

Mattias Åkeson
Titel: intendent för offentlig konst, Norrköpings Konstmuseum
Telefon: 0730-78 20 11

___________________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Bilder

Frirum. Foto: Norrköpings kommun
Frirum. Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye