Vänsterpartiet Skåne

V oroade för situationen på Hässleholms sjukhus

Dela

Under gårdagen kom det till sjukvårdsnämndens kännedom att operationsavdelningen på Hässleholms sjukhus kommer att hållas stängd över sommaren. ”Vi förstår att det är där vi står idag, men det är svårt att bara kunna titta på när styret ändå inte skjuter till de pengar som skulle gått till personalen”, säger Katarina Olsson, Vänsterpartiets företrädare i nämnden.

Det var så pass nyligen som på förra veckans möte med regionfullmäktige som man fattade beslut om att de knappa 800 miljoner som kom från regeringen inte skulle gå till sjukhusen, trots stora underskott och svåra bemanningsproblem.

- Från Vänsterpartiet ser vi hur styret försöker lösa en underfinansiering med mer besparingar i vården, tjänster som inte ska tillsättas och att man vänder på varenda krona som egentligen skulle ha behövs gå till förbättrad arbetsmiljö som kan ge bättre vård. Nu har man valt att lägga pengar på hög  istället för att lägga dem där det behövs. Det inger inte lugn och förtroende hos oss som opposition, och jag har svårt att tro att det gör det hos personalen eller facken heller, säger Alexandra Thomasson, regionråd för Vänsterpartiet i Skåne.

Anledningarna till varför läget har blivit extremt hänvisas till det under året införda hyrstoppet, Vårdförbundets blockad och strejk, samt en redan sedan tidigare kännbar brist på vårdpersonal. De nya beslut som tagits rör att Hässleholms sjukhus behöver ta emot fler patienter från Skånes universitetssjukhus och dessutom hålla öppet fler vårdplatser under sommaren än vad det först var planerat.

- Att Vårdförbundet tagit ut sina medlemmar i strejk är ett tydligt tecken på att saker inte fungerar, och det är naturligt att det får följder för de skånska sjukhusen. Vi menar dock att problemen inte startade med blockaden i mars, och vi ser heller inte att styret gör allt de kan för att stötta upp personalen. Att somrarna är tunga är tyvärr inget undantag. När avdelningar tvingas stänga ner krävs satsningar, inte hårdare nedskärningar och undanhållna medel, avslutar Katarina Olsson.

I dagsläget ligger Hässleholms sjukhus med ett underskott på 15 miljoner kronor. Operationsavdelningen planeras att hålla stängd till den 18 augusti. Berörda patienter kommer att kontaktas av Region Skåne.

Nyckelord

Kontakter

Katarina OlssonSjukhusstyrelse Hässleholm

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden! Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Fel att dra in stödet till Ibn Rushd södra Sverige20.6.2024 13:14:14 CEST | Pressmeddelande

Under gårdagens möte med kulturnämnden i Region Skåne beslutade man att dra in det regionala stödet till studieförbundet Ibn Rushd södra Sverige. Beslutet grundade sig på en revisionsrapport genomförd av Ernst & Young. ”Det finns ingen bevisning för att Ibn Rushd använt något material som strider mot regionens grundläggande villkor”, säger Ingrid Mattiasson Saarinen, Vänsterpartiets representant i nämnden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye