Sveriges Ingenjörer

TechSverige, Unionen och Sveriges Ingenjörer skriver samarbetsavtal

Dela

I dag presenterar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen en avsiktsförklaring om att ingå ett samarbetsavtal om IT- och telekombranschens utveckling. Syftet är att främja en internationellt konkurrenskraftig bransch i Sverige.

Fem människor står på rad och ler framför kameran.
Åsa Zetterberg och Einar Humlin från TechSverige; Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer; Martin Wästfelt, Unionen och Karolina Löf, TechSverige. Foto: Mattias Bengtsson

I avsiktsförklaringen framgår det bland annat att parterna ska verka för att branschen präglas av en positiv arbetsmiljö, hållbarhet, mångfald och goda relationer mellan arbetsgivare och medarbetare samt fackliga företrädare i företagen.

– På dagens snabbrörliga och globala marknad är det avgörande att ha en stark och konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Detta samarbete är en viktig milstolpe för att säkerställa en hållbar och framgångsrik utveckling för branschen och samhället i stort, säger Einar Humlin, förhandlingschef TechSverige.

– Vi ser positivt på att fortsätta arbetet med att hitta former för hur vi kan utveckla branschen och ha ett fortsatt gott samarbete kring gemensamma och viktiga frågor inom samhällsutveckling och arbetsmarknad och samverka kring frågor som berör både företag och medlemmar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.

– Svenska modellen bygger på att parterna hittar gemensamma lösningar som tjänar branschen och de anställda väl. Kan vi driva och påverka branschen positivt i frågor som vi kan enas om partsgemensamt ska vi alltid ta den möjligheten, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Målet med samarbetet är att företag, förtroendevalda och tjänstemän inom branschen ska se fördelarna med kollektivavtal och den svenska modellen. Det är avgörande att tydliggöra det gemensamma intresset för samverkan och förståelse för branschens behov både på kort och lång sikt. Detta uppnås genom förbättrad kommunikation och ökad insikt om branschens förutsättningar inom ramen för ett gemensamt arbete.

Parterna betonar vikten av samsyn kring branschens behov som en nyckel för utveckling, exempelvis genom att säkerställa strategisk kompetensförsörjning och identifiera gemensamma intressen i näringspolitiska frågor.

Under hösten kommer parterna att förhandla om hur avsiktsförklaringen formaliseras.

Avsiktsförklaringen finns att läsa i sin helhet här.

Kontakter

Bilder

Fem människor står på rad och ler framför kameran.
Åsa Zetterberg och Einar Humlin från TechSverige; Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer; Martin Wästfelt, Unionen och Karolina Löf, TechSverige. Foto: Mattias Bengtsson
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 175 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Lägre lön gör att unga inte söker de ingenjörsutbildningar Sverige behöver8.12.2024 10:37:00 CET | Pressmeddelande

Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. Men unga studenter söker i stället ingenjörsinriktningar som industriell ekonomi och organisation, där nettolönen fem år efter examen är 6 000 kronor högre i månaden. Det visar en ny analys från Sveriges Ingenjörer. En stor brist på ingenjörer ger negativa effekter på både arbetsmarknaden och samhällsekonomin i stort.

Gör det lättare för föräldrar att byta jobb3.12.2024 07:54:24 CET | Pressmeddelande

Barnafödandet är nere på rekordlåga nivåer och föräldraskap och familjebildande borde underlättas, inte tvärtom. Att inte få föräldralön under sin föräldraledighet bromsar rörligheten på arbetsmarknaden samtidigt som det blir en ekonomisk smäll för individen. Att helt avskaffa kvalifikationstiden för att få föräldralön är den viktigaste slutsatsen i en ny rapport från Sveriges Ingenjörer och ett av fackförbundets krav i avtalsrörelsen.

EU:s ställning hotas av brister inom STEM-ämnena visar ny nordisk ingenjörsrapport2.12.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Kompetens inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik spelar en avgörande roll för att stärka Europas konkurrenskraft. Men EU brister i kompetens inom STEM-ämnena, vilket påverkar Europas globala ställning, och kräver omedelbara politiska åtgärder. Det visar den nordiska organisationen för ingenjörer, ANE, i en detaljerad analys som presenteras i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye