Unionen

Unionen, Sveriges Ingenjörer och TechSverige skriver samarbetsavtal

Dela

Idag presenterar Unionen och Sveriges Ingenjörer tillsammans med bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige en avsiktsförklaring om att ingå ett samarbetsavtal om IT och telekombranschens utveckling. Syftet är att främja en internationellt konkurrenskraftig bransch i Sverige.

I avsiktsförklaringen framgår det bland annat att parterna ska verka för att branschen präglas av en positiv arbetsmiljö, hållbarhet, mångfald och goda relationer mellan arbetsgivare och medarbetare samt fackliga företrädare i företagen.

–Svenska modellen bygger på att parterna hittar gemensamma lösningar som tjänar branschen och de anställda väl. Kan vi driva och påverka branschen positivt i frågor som vi kan enas om partsgemensamt ska vi alltid ta den möjligheten, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

– Vi ser positivt på att fortsätta arbetet med att hitta former för hur vi kan utveckla branschen och ha ett fortsatt gott samarbete kring gemensamma och viktiga frågor inom samhällsutveckling och arbetsmarknad och samverka kring frågor som berör både företag och medlemmar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.

– På dagens snabbrörliga och globala marknad är det avgörande att ha en stark och konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Detta samarbete är en viktig milstolpe för att säkerställa en hållbar och framgångsrik utveckling för branschen och samhället i stort, säger Einar Humlin, förhandlingschef på TechSverige.

Målet med samarbetet är att företag, förtroendevalda och tjänstemän inom branschen ska se fördelarna med kollektivavtal och den svenska modellen. Det är avgörande att tydliggöra det gemensamma intresset för samverkan och förståelse för branschens behov både på kort och lång sikt. Detta uppnås genom förbättrad kommunikation och ökad insikt om branschens förutsättningar inom ramen för ett gemensamt arbete.

Parterna betonar vikten av samsyn kring branschens behov som en nyckel för utveckling, exempelvis genom att säkerställa strategisk kompetensförsörjning och identifiera gemensamma intressen i näringspolitiska frågor.

Under hösten kommer parterna att förhandla om hur avsiktsförklaringen formaliseras.

Kontakter

Om Unionen

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

8 av 10 politiker i norra Sverige har inte funderat på sin kompetensutveckling – dags att sluta skillgissa4.7.2024 10:31:32 CEST | Pressmeddelande

Få politiker i regionala utvecklingsnämnder i norra Sverige har funderat på den egna kompetensutvecklingen och de tror inte att de behöver kompetensutveckling för att kunna ta ett nytt jobb. Det visar en ny undersökning från Unionen. – De som sitter på makten måste inse betydelsen av vidareutbildning mitt i arbetslivet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye