Hyresgästföreningen Riksförbundet

Detta är partiledarna flest svenskar vill ha som granne

Dela

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att be svenska folket svara på frågan “Vilken partiledare skulle du helst vilja ha som granne?” Undersökningen visar att svenskarna helst av allt vill bo granne med Magdalena Andersson. Jimmie Åkesson kommer på andra plats och på tredje plats Ulf Kristersson.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall

– Våra grannar betyder väldigt mycket för sammanhållning, trivsel och trygghet i våra bostadsområden.  En god granne är någon man kan be om hjälp om man saknar en borr eller en deciliter mjölk, någon man tycker är trevlig och som inte stör en. Det är ett gott betyg att vara en bra granne och något de partiledare som kommer högt upp i vår mätning att vara stolta över. Därför är det också intressant att veta hur människor ser på våra partiledare. Vem vill dom ha som granne? säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.   

I vår undersökning, utförd av Indikator Opinion, har vi frågat 5 240 personer, varav 1 459 hyresgäster, vilken partiledare de helst skulle vilja ha som granne. I alla län utom ett vill svenskarna helst ha Magdalena Andersson som granne. Uppdelat på boendeformer är småhusägare de som allra helst vill se Magdalena Andersson som granne, 36 procent jämfört med befolkningen i stort där 35 procent helst vill ha henne som granne. Kvinnor vill i mycket högre grad ha Magdalena Andersson som granne än män, 44 procent jämfört med 26 procent bland männen. Bland hyresgästerna kommer Nooshi Dadgostar på tredje plats, 16 procent av hyresgästerna vill helst ha Dadgostar som granne. Bland männen kommer Ebba Busch på tredje plats, 15 procent av männen vill helst ha KD:s partiledare som granne. 

– Grannfrågan stämmer inte riktigt överens med partisympatier. Magdalena Andersson är lika populär som granne som Socialdemokraterna är som parti. Men Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson är mindre populära än sina respektive partier. Bush är den som avviker mest, 10 procent vill gärna ha henne som granne, men bara 3 procent säger att de vill rösta på KD,  säger Ragnar Bengtsson, bostadspolitisk analytiker på Hyresgästföreningen och författare till Hyresgästerna 2024

– Det är svårt att säga exakt vad det här beror på, en attraktiv granne är inte detsamma som en attraktiv partiledare. Men nog är det en fördel om folk ser en partiledare som någon en gärna grillar ihop med eller vattnar blommorna åt, säger Ragnar Bengtsson.  

Hela befolkningens favoritgranne: 
1. Magdalena Andersson 35 procent 
2. Jimmie Åkesson 16 procent 
3. Ulf Kristersson 14 procent 
4. Nooshi Dadgostar 11 procent 
5. Ebba Busch 10 procent 
6. Johan Pehrson 9 procent 
7. Muharrem Demirok 3 procent 
8. Daniel Helldén 2 procent 

Hyresgästernas favoritgranne: 
1. Magdalena Andersson 33 procent 
2. Jimmie Åkesson 18 procent 
3. Nooshi Dadgostar 16 procent 

Bostadsrättsägarnas favoritgranne: 
1. Magdalena Andersson 35 procent 
2. Ulf Kristersson 16 procent 
3. Jimmie Åkesson procent 13 procent 

Småhusägarnas favoritgranne:   
1. Magdalena Andersson 36 procent 
2. Jimmie Åkesson 17 procent   
3. Ulf Kristersson 15 procent 

Kvinnornas favoritgranne: 
1. Magdalena Andersson 44 procent 
2. Ulf Kristersson 15 procent 
3. Nooshi Dadgostar 13 procent 

Männens favoritgranne: 
1. Magdalena Andersson 26 procent 
2. Jimmie Åkesson 22 procent 
3. Ebba Busch 15 procent 
 
Om undersökningen Hyresgästerna 2024
Hyresgästföreningen har gett undersökningsföretaget Indikator Opinion i uppdrag att genomföra en omfattande enkät om politiska och ekonomiska frågor som berör hushållens boendesituation, ekonomiska villkor och åsikter om olika bostadspolitiska åtgärder. Undersökningen riktade sig till ett slumpmässigt urval av 14 867 personer bosatta i Sverige Undersökningens fältperiod varade från vecka 10 till och med vecka 16 under våren 2024. Totalt samlades 5240 svar in. Resultaten av hela undersökningen presenteras i rapporten Hyresgästerna 2024

Om frågan “Vilken partiledare skulle du helst vilja ha som granne?”:  
Frågan ställdes med alla dåvarande partiledare som svarsalternativ, varje respondent fick bara välja en partiledare eller ange Vet ej. Amanda Lind, språkrör för miljöpartiet, var inte vald vid tillfället för enkäten och fanns därför inte med som valbart alternativ, för Miljöpartiet fanns bara Daniel Helldén som alternativ 

null
Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare Ragnar Bengtsson. Foto Filippa Ländin

Kontakter

Dokument

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Så här trygga känner sig svenskarna i sina bostadsområden visar ny undersökning. Förbundsordförande: "Borde bli en väckarklocka"13.6.2024 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att titta närmare på hur svenskar och hyresgäster upplever tryggheten i sina bostadsområden. Undersökningen visar att hyresgästerna är mer otrygga i sina områden än de som bor i ägt boende. Undersökningen visar även att svenskarna hellre ser förebyggande åtgärder för att öka tryggheten än mer repressiva åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye