Säkerhetsläget fortsatt allvarligt
Säkerhetsläget i Sverige är fortsatt allvarligt och under senare tid bedöms hotet mot Sveriges militära stöd till Ukraina ha ökat. Det visar Säkerhetspolisens lägesbild som presenteras av säkerhetspolischefen i Almedalen under fredagen.
Säkerhetspolisens bedömning av säkerhetsläget i Sverige utgår från en samlad lägesbild av dels hot och aktiviteter från främmande makt, dels hotet från våldsbejakande extremism och terrorism. Enligt Säkerhetspolisens bedömning är Sverige inte längre i samma fokus för våldsbejakande extremisters propaganda. Terrorhotnivån ligger dock fortsatt kvar på ett högt hot, en fyra på en femgradig skala.
Samtidigt har Säkerhetspolisen nyligen konstaterat att Iran använder kriminella nätverk i Sverige för att angripa upplevda hot. Sedan en längre tid tillbaka finns indikationer på förändringar i den ryska säkerhetshotande verksamhet som riktas mot Sverige. Det finns en ökad riskbenägenhet vad gäller påverkan och sabotage mot mål i västvärlden, och därmed även mot Sverige.
Säkerhetspolisen kan konstatera att det finns ett hot mot militärt stöd till Ukraina, och sedan en tid tillbaka finns det en ökad risk mot det även i Sverige.
‒ Säkerhetspolisen arbetar målmedvetet och långsiktigt för att förhindra angrepp och aktiviteter från främmande makt. Genom att ha en helhetsbild och därmed kunna kunna se en eskalering av hotet i tid kan vi, och andra, vidta åtgärder för att stärka motståndskraften. Vi behöver alla ta situationen på allvar och agera, säger Charlotte von Essen.
I samband med Rysslands anfallskrig i februari 2022 identifierade Säkerhetspolisen tre sektorer där det finns skäl att vara vaksam för att motverka spionage och sabotage. Det rör sig om energiförsörjningen, telekomsektorn och transporter av kritiska leveranser.
Den säkerhetshotande verksamheten mot Sverige bedrivs brett. Allt från teknikanskaffning och cyberangrepp för att stjäla information och kunskap till kartläggning av dissidenter, påverkansförsök och planering av attentat.
‒ Sverige ingår numera i försvarsalliansen Nato vilket innebär att Sverige är säkrare, men även att den underrättelseverksamhet som riktas mot oss kan förändras. Sverige befinner sig i ett allvarligt omvärldsläge som sannolikt kommer att bestå under en längre tid. Vi behöver därför lära oss att leva med det försämrade säkerhetsläget, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.
Presstjänsten
Du som är journalist kan kontakta Säkerhetspolisens presstalespersoner.
Du når oss på telefon: 010-568 79 00 (på kvällar och helger går samtalen via växeln som sätter dig i kontakt med pressjouren)
e-post: press@sakerhetspolisen.se
Följ Säkerhetspolisen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Säkerhetspolisen
Neobanker kan utnyttjas för finansiering av terrorism28.8.2024 09:24:35 CEST | Pressmeddelande
Helt digitala banker, så kallade neobanker, löper betydande risk att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det visar årets nationella riskbedömning från Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
Terrorhotet kvar på hög nivå14.8.2024 15:07:50 CEST | Pressmeddelande
Terrorhotnivån mot Sverige har i snart ett år legat på en hög nivå, fyra på den femgradiga skalan. Hotbilden sedan säkerhetspolischefens beslut om höjning har i viss mån förändrats, men den långsiktiga bedömningen är att attentatshotet mot Sverige är fortsatt högt.
Fängelse för brott mot anmälningsplikt18.7.2024 15:39:40 CEST | Pressmeddelande
En person dömdes till fängelse i tre månader för brott mot anmälningsplikt och brott mot förbud att lämna ett visst område.
Åtal för brott mot anmälningsplikt16.7.2024 10:04:26 CEST | Pressmeddelande
En person åtalas misstänkt för brott mot anmälningsplikt och brott mot förbud att lämna ett visst område. Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen.
Samverkan i fokus under Almedalen20.6.2024 09:32:17 CEST | Pressmeddelande
Almedalsveckan ska vara en trygg och öppen mötesplats som bidrar till att de demokratiska samtalen kan genomföras. Därför sker ett nära samarbete mellan Region Gotland, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum