Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet
Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten.
–Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.
På bara några tiotal år har det marina skräpet blivit ett stort och mycket allvarligt problem ute till havs och längs våra kuster. Faktum är att ett av Europas skräpigaste ställen finns här i Sverige; på Bohuskusten flyter det iland motsvarande fem badkar fulla med skräp varje timme, varje dag, året om.
Tusentals säckar
Men det slängs också mycket skräp på land och sommarens höga besökstryck gör att problemet ökar. I Västkuststiftelsens skärgårdstoaletter med tillhörande soputrymmen som finns i naturhamnar längs västkusten är kvarlämnade glasflaskor och -burkar en av de stora utmaningarna.
–Alla sopor som lämnas ute i naturhamnarna behöver bäras för hand och sen hämtas med båt för att köras i land, totalt rör det sig om tusentals tunga säckar. Tyvärr innehåller de även många återvinningsbara förpackningar som hade kunnat få ett andra liv men som i stället blir till sopor, menar Florina Lachmann, koordinator för skärgårdsrenhållning på Västkuststiftelsen.
Håll Bohuslän Rent
Sedan några år tillbaka samarbetar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner för ett skräpfritt Bohuslän genom initiativet Håll Bohuslän Rent. I sommar genomförs en rad åtgärder för att minska nedskräpningen, bland annat påsholkar, fimpomater (insamling för fimpar) och gratis strandstädarkit. Men framför allt vill de uppmuntra fler skärgårdsbesökare att ta med sina glasflaskor, -burkar och annat skräp från öarna och källsortera i närmaste gästhamn.
–När besökare tar med sitt eget skräp hem behövs färre båttransporter vilket i sin tur minskar buller och utsläpp både i luften och havet. Nu går det dessutom att källsortera sitt avfall i ännu fler gästhamnar så vi hoppas på mindre skräp och mer återvinning i sommar, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.
Här kan sommarens skärgårdsbesökare återvinna sina förpackningar
-
Fjällbacka gästhamn: här kan du lämna glas och pant
-
Grebbestad gästhamn: här kan du lämna glas och pant
-
Hamburgsund gästhamn: här kan du lämna glas och pant
-
Lysekil gästhamn Havsbadet: här kan du lämna glas, pant och brännbart
-
Skärhamn gästhamn: här kan du lämna glas, metall och pant
-
Stenungsund gästhamn: här kan du lämna glas, metall, papper, plast och matavfall
-
Marstrands gästhamn: här kan du lämna glas, metall, papper, plast och batterier
-
Strömstad gästhamn södra hamnen: här kan du lämna glas, metall, papper och plast
Hämta gratis strandstädarkit
Du som besöker Bohuslän i sommar kan hämta upp ett gratis strandstädarkit på någon av de 32 olika platser som erbjuder dem. Kitet innehåller påsar, handskar och information om Strandstädarkartan där du kan se var det finns städbehov, rapportera in var du har städat, få hjälp med upphämtning, med mera.
Klicka här för att se alla platser som erbjuder strandstädarkit
Läs mer om Håll Bohuslän Rent
Nyckelord
Kontakter
Anna EhnSakkunnig område NaturHåll Sverige Rent
Tel:070-723 72 40anna.ehn@hsr.seFlorina LachmannKoordinator för skärgårdsrenhållning på Västkuststiftelsen
Tel:010-1851024florina.lachmann@vastkuststiftelsen.seBilder
Om oss
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Kommunerna som jobbar bäst mot skräpet – nu ska vinnaren utses25.11.2024 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Snart avgörs vilken kommun i Sverige som är bäst på att bekämpa nedskräpning. Den 11 december utses Årets Håll Sverige Rent-kommun, och finalisterna är nu klara. I år tävlar Borås, Eskilstuna, Gävle, Nacka, Strängnäs och Vallentuna om det prestigefyllda priset för sitt arbete mot skräpet.
Så kan sopslarvet i avfallsrummen minska20.11.2024 09:15:00 CET | Pressmeddelande
Fler bostadsbolag rapporterar problem med nedskräpning, dumpning och felaktig avfallshantering i och runt om soprum. Det kan leda till ökade kostnader och skapa otrivsel bland boende. Men det finns lösningar: en nyligen genomförd beteendestudie av Håll Sverige Rent, Nordic Behaviour Group och Stadsmissionen Östergötland hos ett större bostadsbolag visar att insatser för att minska olovlig dumpning gett tydliga resultat – 38 % färre olovliga dumpningar och 57 % förbättrad miljö i grovsoprummen.
Håll Sverige Rent nominerade till Signumpriset14.11.2024 15:15:00 CET | Pressmeddelande
Signumpriset uppmärksammar varje år det nordiska företag som utmärker sig i sitt långsiktiga arbete med att vårda och förvalta sitt varumärke – både kommunikativt och juridiskt. Signumpriset är instiftat av Groth & Co och delas 2025 ut för 30:e gången. Håll Sverige Rent är en av de nominerade till priset.
Den vita prillan – ny miljöbov12.11.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Fimpar och snus är det vanligaste skräpet i stadsmiljö. Nya mätningar från Håll Sverige Rent visar att mängden skräpiga fimpar minskar medan snusprillor ökar. Det är det vita snuset som står för störst del av snusskräpet. Den 1 november sänktes skatten på snus med 20 procent, något som kan driva på försäljning och därmed nedskräpningen ytterligare.
Nu utser vi årets mest hållbara skolor – här är vinnarna11.11.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Idag firas Hållbarhetsdagen av tiotusentals barn och unga runt om i landet. I samband med firandet delas priser ut till årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasium. Skolorna som tävlat ingår i Håll Sverige Rents utbildningsprogram Grön Flagg och de bedöms på hur väl de har arbetat med hållbarhet i undervisningen under året. Nu står det klart vilka som vinner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum