Håll Sverige Rent

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet

Dela

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. 
–Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

I sommar uppmuntras alla skärgårdsbesökare att ta med sina tomglas tillbaka till fastlandet. Foto: Håll Sverige Rent / Andreas Frössberg
I sommar uppmuntras alla skärgårdsbesökare att ta med sina tomglas tillbaka till fastlandet. Foto: Håll Sverige Rent / Andreas Frössberg

På bara några tiotal år har det marina skräpet blivit ett stort och mycket allvarligt problem ute till havs och längs våra kuster. Faktum är att ett av Europas skräpigaste ställen finns här i Sverige; på Bohuskusten flyter det iland motsvarande fem badkar fulla med skräp varje timme, varje dag, året om. 

Tusentals säckar 

Men det slängs också mycket skräp på land och sommarens höga besökstryck gör att problemet ökar. I Västkuststiftelsens skärgårdstoaletter med tillhörande soputrymmen som finns i naturhamnar längs västkusten är kvarlämnade glasflaskor och -burkar en av de stora utmaningarna. 

–Alla sopor som lämnas ute i naturhamnarna behöver bäras för hand och sen hämtas med båt för att köras i land, totalt rör det sig om tusentals tunga säckar. Tyvärr innehåller de även många återvinningsbara förpackningar som hade kunnat få ett andra liv men som i stället blir till sopor, menar Florina Lachmann, koordinator för skärgårdsrenhållning på Västkuststiftelsen. 

Håll Bohuslän Rent 

Sedan några år tillbaka samarbetar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner för ett skräpfritt Bohuslän genom initiativet Håll Bohuslän Rent. I sommar genomförs en rad åtgärder för att minska nedskräpningen, bland annat påsholkar, fimpomater (insamling för fimpar) och gratis strandstädarkit. Men framför allt vill de uppmuntra fler skärgårdsbesökare att ta med sina glasflaskor, -burkar och annat skräp från öarna och källsortera i närmaste gästhamn.  

–När besökare tar med sitt eget skräp hem behövs färre båttransporter vilket i sin tur minskar buller och utsläpp både i luften och havet. Nu går det dessutom att källsortera sitt avfall i ännu fler gästhamnar så vi hoppas på mindre skräp och mer återvinning i sommar, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.  

Här kan sommarens skärgårdsbesökare återvinna sina förpackningar 

  • Fjällbacka gästhamn: här kan du lämna glas och pant 

  • Grebbestad gästhamn: här kan du lämna glas och pant 

  •  Hamburgsund gästhamn: här kan du lämna glas och pant 

  • Lysekil gästhamn Havsbadet: här kan du lämna glas, pant och brännbart 

  • Skärhamn gästhamn: här kan du lämna glas, metall och pant 

  • Stenungsund gästhamn: här kan du lämna glas, metall, papper, plast och matavfall 

  • Marstrands gästhamn: här kan du lämna glas, metall, papper, plast och batterier 

  • Strömstad gästhamn södra hamnen: här kan du lämna glas, metall, papper och plast  

Hämta gratis strandstädarkit 

Du som besöker Bohuslän i sommar kan hämta upp ett gratis strandstädarkit på någon av de 32 olika platser som erbjuder dem. Kitet innehåller påsar, handskar och information om Strandstädarkartan där du kan se var det finns städbehov, rapportera in var du har städat, få hjälp med upphämtning, med mera. 

Klicka här för att se alla platser som erbjuder strandstädarkit 

Läs mer om Håll Bohuslän Rent 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I sommar uppmuntras alla skärgårdsbesökare att ta med sina tomglas tillbaka till fastlandet. Foto: Håll Sverige Rent / Andreas Frössberg
I sommar uppmuntras alla skärgårdsbesökare att ta med sina tomglas tillbaka till fastlandet. Foto: Håll Sverige Rent / Andreas Frössberg
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye