Arla vill ha mer mjölk
Bondeägda Arla ser ljust på framtiden för svensk mjölk. Förra året välkomnades 15 nystartande mjölkgårdar in i kooperativet och förra veckan presenterades samarbetet med Lantmännens framtidsgård Viken. Nu öppnar Arlas styrelse även upp för att ta in nya medlemmar hela vägen från Värmland till Sörmland och neråt i landet.
– På sikt behövs mer svensk mjölk, både för att trygga livsmedelsförsörjningen på hemmaplan och för att hjälpa till att mätta världens snabbt växande befolkning med hållbart producerad mat, säger Inger-Lise Sjöström, vice ordförande för Arla och mjölkbonde i Östergötland.
De senaste årens investeringar på mejerierna i Götene och Vimmerby har ökat kapaciteten för att ta emot och förädla böndernas mjölk. Därför öppnar kooperativet nu upp för nya medlemmar från Värmland till Sörmland och neråt i landet.
– Vi kommer inte att knacka på hos någon, men de mjölkgårdar som är intresserade är varmt välkomna att höra av sig till oss, säger Inger-Lise Sjöström.
Sverige är ett bra land att producera mjölk i. Bönderna har under många år byggt in starka mervärden i lantbruket – låg antibiotikaanvändning, god djuromsorg samt miljö- och klimatsmart produktion. De senaste årens kriser har därtill synliggjort behovet av mer svensk mat, både för att stärka beredskapen och förse andra länder med hållbara livsmedel.
När klimatförändringarna gör det svårare att producera i andra delar av världen har Sverige möjlighet att producera mer, menar Inger-Lise Sjöström.
– Vi är duktiga på att producera hållbar mat här i Sverige, vi är innovativa och har goda förutsättningar vad gäller såväl klimat som olika naturresurser. Vi är även duktiga på att få våra djur att må bra, säger hon och fortsätter:
– Klimatomställningen känner inga gränser, det är en världsomspännande utmaning. Därför borde Sverige producera betydligt mer mat på ett hållbart sätt, mat som vi sedan kan exportera i fredstid samtidigt som det är bra för att bygga en mer robust krisberedskap.
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Om oss
Arla – böndernas eget mejeri
Arla är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av cirka 8 000 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Sverige är hem åt klassiska varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO® och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med försäljning i 146 länder. Arlas elva mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Klimatvinster när Arla Falkenberg blir fossilfritt16.1.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Arlas KESO©-mejeri i Falkenberg är nu helt fossilfritt. Samtidigt slimmar anläggningen sin energianvändning och minskar sitt koldioxidutsläpp med cirka 3 000 ton per år. – Det är en viktig milstolpe för oss, säger mejerichef Christian Svensson.
Starbucks® lanserar ny proteindryck med kaffe9.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Starbucks® fortsätter att utveckla sitt Ready-to-Drink-sortiment med en spännande nyhet: Starbucks® Protein Drink with coffee. Detta är den första proteinrika drycken i Ready-to-Drink-serien som lanseras i Sverige och finns tillgänglig i tre smakrika varianter från och med den 10 februari 2025. Skidåkare i Duved, Sälen, Vemdalen och Åre har chansen att provsmaka redan från den 20 januari.
Mjölkpriset till bönderna oförändrat i januari31.12.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter åtta höjningar på raken lämnar Arla mjölkpriset till bönderna oförändrat i januari, både för konventionell och ekologisk mjölk. De svenska Arlabönderna får dock några ören extra på priset – tack vare en valuteffekt.
Efter TikTok-boomen – rekordår för KESO©-fabriken17.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Efterfrågan på KESO© och cottage cheese är större än någonsin, såväl nationellt som globalt. Och mejeriet i Falkenberg, som förser både Sverige och stora delar av Europa med cottage cheese, har svarat upp. Redan i november slog anläggningen sitt tidigare produktionsrekord från 2021, när man passerade 21 000 ton cottage cheese.
Arla Vimmerby nu 30 procent mer energieffektivt13.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Lagom till Arlas 20-årsjubileum i Vimmerby är mjölkpulverfabriken nu 30 procent mer energieffektiv. Det är resultatet av ett nära samarbete med energipartnern Adven som inleddes 2021, som även gjort anläggningen helt fossilfri. Efter flera genomförda projekt skördar det bondeägda företaget nu frukten i form av minskade kostnader och sänkta koldioxidutsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum