LO

Skarp kritik mot förslagen om förändrad sjukförsäkring

Dela

Nä remisstiden för utredningen om förändrad sjukförsäkring (En utvärdering av förändringar i sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022, SOU 2024 nr 26) går ut 1 juli är LO:s remissvar skarpt kritisk till förslagen.

– Redan nu är sjukförsäkringen för svag och med de föreslagna förändringarna tar vi ett stort kliv bakåt igen, säger LO:s ordförande Johan Lindholm.

LO kritiserar utredningens förslag om prövning av arbetsförmåga mot fiktiva jobb, en mer inflexibel bedömning av arbetsoförmåga och deltidssjukskrivningar, att äldre tvingas till förtida pension istället för att kunna nyttja sjukförsäkringen och den öppnade dörren mot återinförd stupstock där en bortre tidsgräns för sjukpenning återinförs.

– Regeringen måste sätta stopp för dessa förslag. Jag förväntar mig att Anna Tenje tar intryck av de kritiska remissvaren. Annars ökar otryggheten för vanligt folk och sjuka tvingas ut i fattigdom eller att arbeta sjuka, säger Johan Lindholm.

LOs yttrande över En utvärdering av förändringar i sjukförsäkringens regelverk under 2021 och 2022 SOU 2024 nr 26

Kontakter

Om oss

LO är en sammanslutning av tretton svenska fackförbund. LO har till uppgift att leda och samordna LOs och förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden och inom näringslivet. LO ska också verka för en samhällsutveckling på grundval av politisk, social och ekonomisk demokrati präglad av jämlikhet och jämställdhet.

Följ LO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från LO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye