Folkuniversitetet startar internationell kvinnokör för att motverka utanförskap

Dela

I höst startar Folkuniversitetet upp en internationell kvinnokör i Malmö. Målet är att skapa gemenskap, motverka utanförskap och att väcka intresse för det svenska språket, den svenska kulturen och musiken.

Kvinnor sjunger i kör.
Ny kvinnorkör i Folkuniversitetets regi.

Kören, som startas upp i samarbete med Maria Voice Studio, finansieras med hjälp av ett kulturbidrag från Malmö stad.   

Den primära målgruppen är utrikesfödda kvinnor som vill sjunga svenska låtar och visor tillsammans med andra. En frivillig avslutningskonsert är också planerad till slutet av hösten.   

– Vi vill locka kvinnor med olika bakgrund som både vill lära sig mer om svensk kultur och öva på svenska i en mer avslappnad kontext än i ett klassrum, förklarar Jenny Landberg, koordinator på Folkuniversitetet.  

Hon menar att en utmaning kan vara att nå ut till målgruppen för kören.  

Uppsökande verksamhet 

– För att lyckas måste vi hitta och testa nya arbetssätt. Vi kommer till exempel att jobba uppsökande mot olika kvinno- eller kulturföreningar i Malmö där vi vet att målgruppen finns, säger hon.  

Körens repertoar kommer att vara mycket blandad. Aktuella poplåtar från topplistorna kommer att varvas med kända melodier ur den svenska visskatten och önskemål från deltagarna. På så sätt lär sig körmedlemmarna mer om det svenska kulturarvet, förutom att öva svenskan.  

Fler kan upptäcka utbudet 

Jenny Landberg tror även att kören kan bli en inkörsport till Folkuniversitetets övriga utbud.  

– Vi hoppas att fler ska upptäcka alla möjligheter som finns här. Det kan till exempel gälla sfi, men också alla våra fantastiska kurser och studiecirklar, avslutar hon.  

Kontaktinformation

Jenny Landberg
jenny.landberg@folkuniversitetet.se
Tel: 040-691 83 55

Nyckelord

Länkar

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye