Länsförsäkringar

Trötta bilförare en av de största farorna i semestertrafiken

Dela

Varje år orsakar trötthet ett stort antal trafikolyckor i Sverige. Enligt en uppskattning från VTI kan 10 till 40 procent av alla trafikolyckor orsakas av trötthet.  På semestern kör vi ofta långa sträckor och det gör oss sömniga och okoncentrerade bakom ratten.  Men även det faktum att allt fler sover för lite och för dåligt påverkar vår körförmåga.

Bilden visar en motorväg med trafik en sommardag
Motorväg med trafik sommartid Trafik en sommardag Länsförsäkringar

Att köra bil efter trots att man sovit för lite, varit vaken för länge eller köra sent på natten eller tidigt på morgonen är inte ovanligt. Vi gör det ofta; på resan till och från sommarstugan, vid hemkomsten från utlandssemestern mitt i natten vid långkörning i Europa.

– Planera alltid din körning så att du är utvilad och alert när du sätter dig i bilen. Om du är trött är det viktigt att ta en paus. Ät eller drick något, ta en kort promenad. Du kanske till och med ska sova en stund, säger Bertil Jansson skadeförebyggare på Länsförsäkringar.

Enligt VTI* ökar dessa beteenden att en trötthetsrelaterad olycka inträffar. Riskgrupper är framför allt unga förare, yrkesförare, skiftesarbetare och förare som har sömnstörningar. Olycksrisken är också större sent på natten mellan 3 och 5 på grund av kroppens dygnsreglering.

– Många bilar idag har system där de påminner föraren om att ta en paus efter en tids körning. Lyssna på dem och ta hellre en paus för mycket och låt resan ta lite längre tid än du kanske tänkt, det kan ha stor betydelse, säger Bertil Jansson.

* https://www.vti.se/forskning/trafiksakerhet/trotthet-hos-forare

Tips för en säkrare förare

 • Sov ordentligt och undvik alkohol dagen innan.
 • Ta regelbundna vilopauser och kör inte för långa sträckor på en dag.
 • Var extra uppmärksam på trötthetssignalerna och ta dem på allvar. Lyssna när din bil ber dig ta en paus.
 • Ta en tupplur på högst 30 minuter – det är det bästa sättet att undvika att nicka till bakom ratten.
 • Kombinera gärna tuppluren med en kortare promenad och ta en fikapaus.
 • Undvik rattsurfning. Förbered dig väl innan du åker så att du hanterar utrustningen rätt. Stanna alltid till om du behöver göra ändringar.

– Det finns också en hel del att tänka på för att öka bilsäkerheten när du är på längre resor med bilen i sommar. Kontrollera lufttrycket så det är rätt, får lågt tryck ökar slitaget på däcken i onödan och gör det svårare att hantera bilen i en svår eller kritisk situation. Om du har mycket tyngre last än vanligt är det också en anledning att höja lufttrycket. Kika i instruktionsboken, säger Ville Semi, motorspecialist på Länsförsäkringar.

Tips för en säkrare bil

 • Öka lufttrycket när du har mycket last eller flera passagerare.
 • Information om rätt lufttryck finns i instruktionsboken och ofta också på en dekal vid tanklocket eller stolpen bakom förarstolen.
 • För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid, ökar bränsleförbrukningen och kan göra att bilen bli svår att hantera i en kritisk situation och risken för punktering ökar.
 • Kontrollera oljenivå, kylarvätska, spolarvätska innan du åker.
 • Kontrollera också att du har varningstriangel, reflexväst, första hjälpen kit och reservdäck/punkterings kit.

Bra saker att ha med i bilen på sommaren

 • Vatten, mat och snacks.
 • Värmefilt
 • Paraply
 • Mobilladdarsladdar (minst två om man är fler i bilen).
 • Powerbank (bra att ha fler till barnens mobiler).
 • Solglasögon och keps.

Viktiga telefonnummer att lägga in i mobilen

 • Telefonnummer till bärgningsföretag som ditt försäkringsbolag samarbetar med.
 • Telefonnummer till försäkringsbolaget där bilen är försäkrad.

Mer om trötthet
Trötthet i trafiken - Hög olycksrisk - Länsförsäkringar (lansforsakringar.se)


Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

För ytterligare information kontakta:

Bertil Jansson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, 073-867 62 30

Ville Semi, motorspecialist på Länsförsäkringar, 073-964 18 01

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

 

Nyckelord

Bilder

Bilden visar en motorväg med trafik en sommardag
Motorväg med trafik sommartid
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om länsförsäkringsgruppen

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye