Unikt arkivmaterial om Israel/Palestina blir Göran Hugo Olssons nya dokumentär

Dela

Det finns inget ämne som ger så många träffar i SVT:s arkiv som Israel/Palestina. Inget annat enskilt ämne har svensk tv lagt så mycket resurser på. Regissören Göran Hugo Olsson har i arbetet med sin nya dokumentär fått en unik tillgång till en skatt. Filmen Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 har svensk biopremiär 4 oktober, ett år efter Hamas-attacken och krigsutbrottet.

Genom att blicka tillbaka i historien försöker filmen förstå en av vår tids värsta konflikter. Under åren 1958-1989 rådde public service-monopol i Sverige och SVT:s rapportering från Israel och Palestina var unik. Deras reportrar var ständigt på plats i det krigsdrabbade området och dokumenterade allt från vardagsberättelser till internationella storkriser.

Detta omfattande material ligger till grund för arkivmästaren Göran Hugo Olssons (Black Power Mixtape 1967-1975, Om våld/Concerning Violence) senaste film där bilder av den israeliska statens uppkomst varvas med Palestinas frihetskamp. Reportage med Yasser Arafat och intervjuer med Israels utrikesminister Abba Eban under ett Sverigebesök är delar av ett exklusivt material som inte visats sedan det sändes. Tillsammans berättar de om vår tids kanske sårigaste konflikt och ger oss verktyg att förstå historien som så starkt påverkat vår samtid. Drabbande och hjärtskärande aktuell.

- Jag älskar tv. Hela mitt liv har jag velat jobba på public service, en distributör av bilder i allmännyttans tjänst. Men tyvärr har jag fått höra att det är omöjligt. Det är en sorg och saknad som jag bär. Men jag har fått göra filmer i stället, och det är också bra och fint. Och det här materialet i Israel Palestina är kanske det finaste som SVT gjort, säger Göran Hugo Olsson.

Filmen börjar i svenska televisionens barndom 1958. Sveriges Television följer med när statsminister Tage Erlander och Olof Palme åker på stort statsbesök till Israel 1963. Det skapas starka band mellan Sverige och Israel. Tage Erlander bjuder på sig själv och badar i Röda havet. Snart bjuder Sverige tillbaka med stora banketter i Stockholm stadshus och besök på kungens sommarresidens.

Även barnprogrammen knöt band mellan de två länderna. Från och med nu kommer tiotusentals svenska ungdomar att åka till Israel för att arbeta som volontärer på kibbutz. Men det är också nu i debattprogrammet Duellen som man för första gången i svensk television diskuterar de hundratusentals palestinier som blivit flyktingar sedan staten Israels tillblivelse.

- Folk frågar om projektet eller jag har förändrats efter den 7 oktober. Men det har det inte alls gjort. Jag tycker lika illa om både Hamas och Netanyahu idag som för ett år sedan, säger Göran Hugo Olsson.

 Filmen är en samproduktion mellan Story, SVT och Film i Väst, Tekele och Ström Pictures och distribueras av Folkets Bio.

Nyckelord

Bilder

SVT:s reporter Vanna Beckman och Ghassan Kanafani, PFLP. Foto: SVT
SVT:s reporter Vanna Beckman och Ghassan Kanafani, PFLP. Foto: SVT
Ladda ned bild
Map of the region for TV documentary ”A Young State in Focus” 1958. Photo SVT
Map of the region for TV documentary ”A Young State in Focus” 1958. Photo SVT
Ladda ned bild
Conscripts for obligatory military service, Israel 1967. Photo SVT
Conscripts for obligatory military service, Israel 1967. Photo SVT
Ladda ned bild

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Stjärnspäckat på Film i Västs presskonferens i Cannes18.5.2024 14:00:36 CEST | Pressmeddelande

Oscarnominerade Kirsten Dunst och Daniel Brühl, dubble Guldpalmsvinnaren Ruben Östlund, Guldpalmsnominerade Magnus von Horn och stjärnskådespelarna Trine Dyrholm och Adam Lundgren var några av gästerna när Film i Väst höll sin traditionsenliga och stjärnspäckade presskonferens under filmfestivalen i Cannes. Nio nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som tävlar under festivalen.

Tre samproduktioner i tävlan i Cannes filmfestival11.4.2024 12:21:05 CEST | Pressmeddelande

Två av Film i Västs samproduktioner är uttagna i tävlan om Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes: Göteborgsinspelade dramat Flickan med nålen (The Girl with the Needle) av Magnus von Horn och Ali Abbasis The Apprentice om den unge Donald Trump. Båda regissörerna har tidigare firat framgångar i Cannes. Dessutom är Halfdan Ullmann Tøndels debutfilm Armand uttagen till sektionen Un Certain Regard. Festivalen pågår mellan den 15 och 25 maj.

Inspelningsstart i Västra Götaland för Kronprinsen och tyrannens återkomst29.2.2024 10:00:41 CET | Pressmeddelande

Inspelningen av biofilmen Kronprinsen och tyrannens återkomst har påbörjats i Västra Götaland. Julkalendern Kronprinsen som försvann får nu fortsättning som storfilm på bio med Suzanne Reuter i en av rollerna. För regi och manus står Tord Danielsson, som också skrev manus till Kronprinsen som försvann. Filmen produceras av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Älskade Tordyveln flyger i skymningen blir tv-serie på SVT30.1.2024 14:50:31 CET | Pressmeddelande

I maj påbörjas inspelningen av Maria Gripes och Kay Pollaks klassiker Tordyveln flyger i skymningen som nu äntligen blir filmatiserad. Inspelningen sker i Västra Götaland. Serien är ett spännande familjeäventyr som kommer att visas i SVT och på SVT Play under 2025. Tomas von Brömssen, Pernilla August, Dag Malmberg och Lena Endre spelar några av rollerna. Dramaserien produceras av Nordic Drama Queens (Helen Ahlsson och Josefine Tengblad) i en samproduktion med SVT, Film i Väst, Monster AS och TV2 Norge.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye