Einar Mattsson

Bostadsministern kallade branschen till samtal igen

Dela

För drygt ett år sedan kallade bostadsministern bygg- och fastighetsbranschen till samtal om bostadskrisen. 27 maj 2024 var det dags igen. Stefan Ränk, Einar Mattssons koncernchef deltog i samtalet som denna gång tog avstamp i Produktivitetskommissionens första delrapport. Vi passade på att ställa några nyfikna frågor till Stefan Ränk.

Koncernchef och delägare Stefan Ränk.
Koncernchef och delägare Stefan Ränk. Foto: John Sandlund

Förra gången pratade ni om att regeringen måste agera utifrån alla de förslag och utredningar som redan finns. Vad var det viktigaste budskapet till ministern den här gången? 
– I korthet att bostadsmarknadens funktion är en viktig samhällsfråga. Produktivitetskommissionen pekar ut en fungerande bostadsmarknad som ett verktyg för tillväxt och arbete. Vi lyfte bland annat upp behovet av kortare och förutsägbara detaljplaneprocesser och fri hyressättning i nyproduktion för en stabil finansiering. Vi berörde också hyresförhandlingarna som måste fungera bättre än idag och vår svaga befolkningsutveckling.

Om vi börjar i rätt ände, vad är en fungerande bostadsmarknad och varför är det viktigt?
Min definition är en bostadsmarknad där du kan få tag på en bostad som passar dina behov och din plånbok om du exempelvis flyttar för arbete eller studier. Bostadsmarknaden är idag ett hinder för företagens tillväxt och i förlängningen antal jobb.  

Hur skulle fri hyressättning i nyproduktion underlätta?
– Det skapar stabilare förutsättningar för finansiering av fler nya hyresbostäder. Modellen finns dessutom redan på ett sätt i form av egensatta hyror och är utredd. Med ett tydligare stöd i lagen får vi ner riskerna och kostnaderna för finansieringen i en kapitalintensiv del av den svenska ekonomin.

Tror du att riksdag och regering hörsammar förslag från Produktivitetskommissionen?
– Jag hoppas det svensk tillväxt handlar om vårt välstånd. Som vi sagt tidigare är det bra att börja någonstans med några förslag som fri hyressättning i nyproduktion och begränsningar för kommunernas ledtider.

Är det något du skulle vilja tillägga? 
– Nej, men jag vill inskärpa att en dåligt fungerande bygg- och bostadsmarknad kostar jobbtillfällen och tillväxt som vi kan använda för finansiering av år gemensamma välfärd.

Nyckelord

Kontakter

Om Einar Mattsson AB

Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Koncernen är bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven.

 Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

Einar Mattsson: ”I en trivsam utemiljö vill människor röra sig, vistas och umgås med andra”3.7.2024 05:54:00 CEST | Nyheter

Johanna Karlsson är chef för utemiljögruppen hos Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Det är utemiljögruppen som ser till att välkomnande och välskötta gårdar alltid är en del av den långsiktiga fastighetsförvaltningen. Gruppen består av engagerade trädgårdsarbetare, arbetsledare och projektledare. Utemiljögruppen arbetar dels på uppdrag av koncernens fastighetsbolag, dels med externa fastighetsägare som köper tjänsten av Einar Mattsson.

Nya vård- och omsorgsbostäder och upprustad malmgård27.6.2024 12:40:27 CEST | Blogginlägg

Samrådet om detaljplanen för kv. Sommaren 10 är avslutat. Nu löper planprocessen på där man bland annat behandla synpunkter och för dialog med Stockholms stad om nästa steg. Här planerar Einar Mattsson att uppföra ett modernt och trivsamt vård- och omsorgsboende för äldre. Genom att uppföra vård- och omsorgsboendet ges också de ekonomiska förutsättningar som krävs för att renovera och därmed rädda Hovings malmgård då Stockholms stad i informella samtal tackat nej till att återköpa gården.

”Ett Einar Mattsson-hus är byggt med omsorg och av kunniga hantverkare” — fredagsporträttet med Leif Larsson14.6.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Efter 37 år på Einar Mattsson tänker trä-hantverkaren Leif Larsson nu sluta ställa väckarklockan. Det är dags att gå i pension efter att ha arbetat under tre generationer i den familjeägda koncernen Einar Mattsson. Arbetet med trästommen på befintlig byggnad i kvarteret Råttan sköt upp pensionen ett tag, men i juni är det dags att ägna mer tid för familj, hus och alla fordon.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye