Trafikverket

E6 Stenungsund återinvigd – öppnar för trafik 5 juli

Dela

Kung Carl XVI Gustaf och infrastrukturminister Andreas Carlson deltog idag, den 3 juli, vid en ceremoni då E6 Stenungsund återinvigdes. Den 5 juli släpps trafiken på och E6 har därmed åter samma kapacitet för trafik som innan skredet inträffade.

Återuppbygd E6 Stenungsund
Återuppbygd E6 Stenungsund Trafikverket

Den 23 september förra året gick ett skred i Stenungsund vilket slog ut en stor del av infrastrukturen i området och raserade en 400 meter lång sträcka av E6. Nu, drygt nio månader efter skredet, är vägen färdig och öppnas för trafik igen lagom till semestern.

–Vi är oerhört stolta och glada idag att vi har hunnit slutföra de sista kritiska arbeten som var nödvändiga för att kunna öppna E6 vid den här tidpunkten, säger projektchef Daniel Svensson på Trafikverket.

Att bygga upp E6 igen efter skredet har varit högsta prioritet för Trafikverket.

–Alla som har varit inblandade har gjort ett fantastiskt jobb. Det här visar att vi har en organisation som klarar den typen av händelser som går utöver det vanliga. Det visar att vi kan ställa om då det krävs för att kunna bli färdiga i tid. Den här gången till och med före utsatt tid, säger Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.

Skredet var en extraordinär händelse som har inneburit att Trafikverket och leverantörerna har fått arbeta parallellt med planering, projektering och produktion.

E6 är en viktig pulsåder längs den svenska västkusten som förbinder Norge med kontinenten. När ett så här stort avbrott inträffar innebär det en stor påverkan för alla som behöver ta sig fram längs vägen; trafikanter, godstransportörer och närboende. Att arbeta säkert för en god omledning har varit en lika stor prioritet som att kunna bygga upp E6.

–Vi har analyserat de behov som har funnits på omledningsvägnätet och arbetat för att göra vägen så säker och samtidigt så framkomlig som möjligt, både för boende och för trafikanter, säger Anneli Amft, avdelningschef Underhåll Trafikverket.

När E6 nu öppnas förväntas trycket på omledningsvägnätet minska avsevärt.

–Vi har planerat för hur vi tar hand om omledningsvägnätet efter att trafiken flyttas tillbaka till E6 igen. En del åtgärder blir kvar, andra kommer att tas bort. Vi vill också tacka alla boende längs omledningsvägarna och trafikanter för tålamodet de visat, säger Anneli Amft.

Längst ner hittar ni en länk med en film som visar arbetet med att bygga upp E6 igen. 

Kontakter

För mer informationTrafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Daniel Svensson, projektchef E6 Stenungsund.
Daniel Svensson, projektchef E6 Stenungsund.
Ladda ned bild
Projektchef Daniel Svensson, Kung XVI Gustaf och infrastrukturminister Andreas Carlson vid ceremonin för återinvigningen av E6.
Projektchef Daniel Svensson, Kung XVI Gustaf och infrastrukturminister Andreas Carlson vid ceremonin för återinvigningen av E6.
Ladda ned bild
Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana vid ceremonin för återinvigningen av E6.
Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana vid ceremonin för återinvigningen av E6.
Ladda ned bild

Länkar

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye