Svenska Orienteringsförbundet

JVM-brons i sprintstafett till Sverige

Dela

Sverige öppnar junior-VM starkt och vinner bronset under sprintstafetten. ”Vi hade sjukt kul idag”, berättar en lycklig Alma Svennerud.

Vinnarkvartetten med bronsmedaljerna
Vinnarkvartetten med bronsmedaljerna Svensk Orientering

Sprintstafetten under måndagskvällen ägde rum i västra delen av Pilsen i Tjeckien och bjöd på en blandning av hårda och mjuka underlag. Det var länge jämnt och nervkittlande och det växlade rejält i resultatlistan under loppet.

I fjol sprang Sverige hem en sjätteplats, men i år tog man sig alltså ända upp på prispallen med ett brons.

Kvartetten som stod för bedriften bestod av: 

Klara Borg, Linus Wernström, Ludwig Rosén och Alma Svennerud. 

– Så kul! Helt fantastiskt. Jag hade tre svenska löpare före mig som hade gjort ett grymt jobb och jag startade i en bra position som sjua och kom in på varvningen sedan som fyra, berättar en glad Alma Svennerud. Hon fortsätter:

– Tyvärr gör jag en miss inne på arenan som låg inne i en amfiteater. Oerhört häftig miljö men också tuff och kuperat upp och då sprang jag till fel gaffling och fel kontroll men märkte det på väg ut.

Avslutningen blev sedan urstark, och tajt, med den rutinerade ungerskan Rita Maramarosi skuggandes tätt därefter. 

– Jag såg Maramarosi tidigare på banan, men jag kände mig stark och tänkte att jag inte ska ge upp på förhand bara för att hon är duktig och rutinerad utan att jag ska pusha allt jag kan och inte ge upp.

Orienteringen var ganska löpbetonad idag, mycket troligen för att få in löparna på den mäktiga amfiteatern.

– Det var ändå mycket nerver som spelar in när det är stafett och det gällde att springa taktiskt och lägga upp sina krafter smart. Det passade mig som är fysiskt stark, jag kände mig stark i backarna.

Idag tisdag fortsätter mästerskapet med sprint.

– Det är bara att ladda om och kicka om kroppen och ha fullt fokus framåt. Det är massa roliga tävlingar framför oss.

 Tomas Yngström, junior- och seniorutvecklare och ledare på plats fyller i: 

– Det var precis det här vi hade pratat om innan idag; att vi skulle springa och ha kul. Löparna tyckte det var bra och kul orientering och det var relativt lätt orientering också, därav svårt att springa i kapp positioner.  

Sverige stod för insatser genom hela truppen. Tyvärr en felstämpling i varvning för lag 3. Lag 2 slutade på inofficiell 11:e plats då endast ett lag per nation räknas.

Vann gjorde Norge, Schweiz tog silvret. 

Resultat 

Idag fortsätter mästerskapet med sprint. 10:00 är första start, sändningen är mellan 10:00 – 13:30 och hittas på IOF TV. Klicka här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vinnarkvartetten med bronsmedaljerna
Vinnarkvartetten med bronsmedaljerna
Ladda ned bild

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye