Vision

Nya socialtjänstlagen: Regeringen har hörsammat Visions krav

Dela

Visions medlemmar i socialtjänsten har i över tio års tid drivit på för att socialtjänsten ska moderniseras och prioriteras. Ett av Visions viktigaste krav som har hörsammats av regeringen i den lagrådsremiss som presenterats i dag, är att socialtjänsten ska ha ett förebyggande uppdrag.

Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision och Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister (M). BIld från regeringens presskonferens om förslag till ny socialtjänstlag som hölls idag.
Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision och Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister (M). BIld från regeringens presskonferens om förslag till ny socialtjänstlag som hölls idag. Foto: Emilie Johansson, Vision

– Det är glädjande att man har lyssnat på Visions medlemmar som jobbar inom socialtjänsten och nu gör det förebyggande arbetet till en obligatorisk del av socialtjänstens uppdrag. Det är svårt att bygga ett hus utan grund; om vi vill komma till rätta med barn och ungas psykiska ohälsa, växande ungdomsbrottslighet och mäns våld mot kvinnor är det förebyggande arbetet nödvändigt – inte valbart, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.

Vision har länge drivit på för att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp och stärkas så att socialtjänstens fulla kompetens används och att fler barn, unga och familjer kan få rätt hjälp i tid – innan problemen har vuxit sig för stora. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och regeringen har hörsammat Visions förslag, vilket framgick i den lagrådsremiss som presenterades idag.

Fokus i den nya socialtjänstlagen ligger på det förebyggande arbetet, en mer kunskapsbaserad socialtjänst och ett stärkt barnrättsperspektiv. Vision befarar dock att lagens goda intentioner riskerar att undermineras av att finansiering och långsiktighet saknas.

– En uppdaterad lagtext räcker inte. Det är chefer och medarbetare på socialkontoren som ska se till att det nu blir verkstad, och för det krävs ett modigt ledarskap från lokala och nationella politiker, långsiktig finansiering och fler kollegor. Annars är risken att nya socialtjänstlagen bara blir tomma ord. Vi befinner oss i ett efterlängtat skifte och jag förväntar mig att politiker och arbetsgivare tar chansen och ger invånare den socialtjänst de förtjänar, säger Veronica Magnusson.

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.

Nyckelord

Kontakter

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye