SPF Seniorerna

Bra att vetenskap och beprövad erfarenhet ska styra äldreomsorgen

Dela

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson välkomnar att socialtjänstens verksamhet, inklusive äldreomsorg, ska bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Nu måste kommunerna ställa om så att äldreomsorgens kvalitet verkligen stärks.

Eva Eriksson, förbundsordförande
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

I dag presenterade regeringen sin lagrådsremiss om en ny socialtjänstlag. SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson kommenterar:

  • Äntligen ska socialtjänstens verksamhet, inklusive äldreomsorg, bedrivas i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. SPF Seniorerna har drivit detta krav sedan flera år. Kravet gäller sedan länge för hälso- och sjukvårdens verksamhet och är efterlängtat för alla seniorer som är beroende av hemtjänst och särskilda boenden. Den nya bestämmelsen ger rättsliga förutsättningar för en äldreomsorg av hög kvalitet. Över tid har äldreomsorgen blivit en verksamhet som är alltmer komplex och beroende av kompetens.

  • Jag välkomnar också att fler insatser ska kunna sättas in utan individuell behovsprövning. I dag krävs ansökan om insatser, vilken av många seniorer uppfattas som besvärande och ibland kränkande. Dessutom öppnar det för olika bedömningar beroende på vilken kommun som gör bedömningen. Äldreomsorgen ska var likvärdig och inte beroende av var man råkar bo eller vem man är.

  • För att den nya socialtjänstlagen verkligen ska bli ett paradigmskifte i äldreomsorgen måste nu kommunerna ställa om och leva upp till de nya kraven. Vi ser fram emot att äldreomsorgen ska arbeta mer förebyggande, mer kunskapsbaserat och med tydligare rutiner - så att äldres självbestämmande och kvaliteten i omsorgen förstärks.

Kontakter

​SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Hemtjänstindex 2023: Så bra är hemtjänsten i din kommun – enligt äldre själva5.12.2023 07:01:00 CET | Pressmeddelande

Hemtjänstindex är det enda måttet som ger en samlad bild av hemtjänstkvaliteten i landets alla kommuner. Indexet bygger på vad seniorer anser är viktigast i hemtjänsten: information, biståndshandläggning, utförande samt kommunstöd och utveckling. År 2023 finns Sveriges bästa hemtjänst i Halmstads kommun. Resultaten för Hemtjänstindex 2023 presenteras i mer detalj på ett seminarium idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye