Stockholms studentbostäder, SSSB

Bättre chans att få studentbostad hos Stockholms studentbostäder vid terminsstart

Dela

Tusentals studenter får i dagarna besked om att de kommer in på sin drömutbildning, och glädjande nog kan Stockholms studentbostäder nu erbjuda fler studenter ett boende vid terminsstart än tidigare. De senaste årens nyproduktion, förädling och boprövning har gett resultat, och kötiden för en studentbostad är nu generellt kortare än tidigare år.

Nyproduktion på Campus Lappis, med gångavstånd till Stockholms universitet
Nyproduktion på Campus Lappis, med gångavstånd till Stockholms universitet

– Vi har under de senaste åren utökat vårt bestånd genom nyproduktion på Lappkärrsberget, vid Stockholms universitet, och i Björkhagen. På Kungshamra i Solna har vi förädlat och byggt om korridorsrum till studentlägenheter med eget kök, eftersom vi ser att det är vad studenter i allt högre grad efterfrågar. Det här sammantaget betyder att vi nu kan erbjuda fler antagna studenter en bostad vid terminsstart och vi är otroligt glada och stolta över att allt arbete vi har lagt ner för att tillskapa fler attraktiva studentbostäder nu ger resultat, säger Mattias Carrass, vd på Stockholms studentbostäder.

Totalt har Stockholms studentbostäder genom nyproduktion och förädling byggt nästan 700 nya studentbostäder sedan 2020. Men det är inte bara nya bostäder som avgör om studenter kan erbjudas ett hem när höstterminen drar i gång.

– Vi arbetar även aktivt med det befintliga beståndet genom vår boprövning, som innebär att vi varje termin gör studiekontroller för att säkerställa att det bara är aktiva studenter som bor hos oss. Det här är väldigt viktigt, inte bara för den enskilda studenten, utan också för studentstaden Stockholm. De senaste åren har vi sett att många studenter valt bort Stockholm på grund av bostadsbristen i campusnära lägen, det ska de inte behöva göra i år, säger Mattias Carrass.

Genom boprövningen kan Stockholms studentbostäder varje år friställa cirka 800 studentbostäder för nya studenter.

Samtidigt som bostadssituationen för studenter har förbättrats väsentligt, behöver arbetet med att skapa attraktiva, trygga och campusnära studentbostäder som är anpassade efter studenters behov och önskemål fortsätta. Om Stockholm även framöver ska kunna växa och behålla sin konkurrenskraft behöver den utbildade arbetskraften stanna kvar i Stockholm även efter studierna.

– Studenter och studentbostäder är en viktig faktor för hela Stockholm, och vi på Stockholms studentbostäder vill i högsta grad vara delaktiga i och bidra till att utveckla Stockholm som en attraktiv stad. Det behöver finnas bostäder anpassade för alla skeden i livet för att studenterna ska välja Stockholm som studieort och sedan vilja stanna kvar. Tillsammans med andra aktörer som studentbostadsföretag, studentorganisationer, akademi, politik och näringsliv vill arbeta aktivt för att göra Stockholm till ”drömmarnas stad” för studenter, nu och i framtiden, säger Mattias Carrass.

Fakta kötid:
* Lediga bostäder inför terminsstart: Under juni, juli och augusti förmedlar Stockholms studentbostäder närmare 1400 studentbostäder.
* Kötid, rum med gemensamt kök: 8 månader
* Kötid, rum med eget kök: 24 månader
* Genomsnittlig kötid: 18 månader
* Boprövning: Över 10 000 hyresgäster boprövas varje år, vilket frigör cirka 800 bostäder per år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Studentrum med eget pentry
Studentrum med eget pentry
Ladda ned bild
Nyproduktion på Campus Lappis, med gångavstånd till Stockholms universitet
Nyproduktion på Campus Lappis, med gångavstånd till Stockholms universitet
Ladda ned bild

Om Stockholms studentbostäder

Stockholms studentbostäder är med över 8 500 bostäder störst på studentbostäder i Sverige. Företaget, som har funnits i 65 år, förvaltar, förmedlar och bygger bostäder för studenter i Stockholm. Stockholms studentbostäder erbjuder allt från korridorsrum till studentettor och familjelägenheter i attraktiva lägen nära högskolor, universitet och Stockholms innerstad. Företaget drivs i stiftelseform av ägaren och grundaren Stockholms studenters centralorganisation, SSCO.

Följ Stockholms studentbostäder, SSSB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms studentbostäder, SSSB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye