Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Kraftig ökning av antalet sålda bostäder

Dela

I juni steg bostadsrättspriserna med 0,2 procent och villapriserna med 0,7 procent. Antalet bostadsförsäljningar ökade rejält under våren och försommaren – upp 20 procent för villor och fritidshus, medan 12 procent fler bostadsrätter bytte ägare. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I juni steg bostadsrättspriserna med 0,2 procent och villapriserna med 0,7 procent. Dessutom ökar antalet bostadsaffärer kraftigt. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I juni steg bostadsrättspriserna med 0,2 procent och villapriserna med 0,7 procent. Dessutom ökar antalet bostadsaffärer kraftigt. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

I juni steg bostadsrättspriserna med 0,2 procent och villapriserna med 0,7 procent. Antalet bostadsförsäljningar ökade rejält under våren och försommaren – upp 20 procent för villor och fritidshus, medan 12 procent fler bostadsrätter bytte ägare. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadsmarknaden blir alltid lite lugnare under sommaren, men i år säljs väldigt många fler bostäder än förra året. Räntorna är på väg ner och det gör att fler svenskar känner sig trygga med att köpa en ny bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättpriserna i Sverige ökade med 0,2 procent under månaden som gick. I Stor-Göteborg steg priserna mest av storstadsområdena, med en uppgång på 1,6 procent. Även i centrala Stockholm och Stor-Malmö ökade priserna i juni – upp 0,7 procent. I centrala Göteborg steg priserna med 0,3 procent. I centrala Malmö backade bostadsrättspriserna med 0,4 procent i juni och i Stor-Stockholm sjönk de med 0,2 procent. Under senaste året har bostadsrättspriserna i Sverige nu stigit med 2,4 procent.

– Bostadspriserna har stigit under första halvåret, men de ligger ändå en bra bit under toppnivåerna från pandemin. Antalet bostäder till salu är rekordhögt, så för den som planerar att leta ny bostad under semestern finns goda möjligheter att hitta sin drömbostad till ett bra pris, säger Marcus Svanberg.

Villapriserna i Sverige ökade med 0,7 procent den senaste månaden. I Stor-Malmö steg villapriserna mest den senaste månaden med en ökning på 1,2 procent, medan de ökade med 0,8 procent i Stor-Stockholm. I Stor-Göteborg sjönk villapriserna med 0,1 procent i juni. I riket som helhet har villapriserna ökat med 1,4 procent på årsbasis.

Antalet bostadsförsäljningar ökar kraftigt och under de senaste tre månaderna såldes hela 20 procent fler villor och fritidshus jämfört med samma period förra året. Även bostadsrättsförsäljningarna steg i jämförelse med förra året, totalt bytte 12 procent fler lägenheter ägare.

– Snabba räntehöjningar och hög inflation fick många som var på jakt efter en sommarstuga att lägga planerna på is. Nu har sjunkande räntor och den varma början av sommaren fått stugmarknaden att tina upp och antalet nyblivna fritidshusägare ökar runtom i landet, säger Marcus Svanberg.

Länen där bostadspriserna ökat mest det senaste året:

Bostadsrätter Villor Fritidshus
1. Västernorrland +6,7% 1. Gävleborg +3,6% 1. Västernorrland +6,9%
2. Gotland +5,5% 2. Norrbotten +3,1% 2. Gotland +4,1%
3. Kronoberg +4,5% 3. Södermanland +3,0% 3. Örebro län +3,9%

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Om du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3.
Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen

1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.

2. Gör en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.

3. Bestäm dig för när du vill använda huset
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.

4. Leta efter villa i stället för fritidshus
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.

5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.

För mer information, vänligen kontakta:

Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 28 129 bostadsrätter och 16 639 villor under april - juni 2024. Tremånaderssiffran är en jämförelse med januari 2024 - mars 2024, tolvmånaderssiffran med april 2023 - juni 2023 och enmånadssiffran med mars 2024 - maj 2024. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar. Rikssiffrorna för villor och bostadsrätter beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 4 236 fritidshus under juli 2023 - juni 2024 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 0,2%

+ 3,4%

+ 2,4%

44 722

Centrala Stockholm

+ 0,7%

+ 3,7%

+ 3,3%

108 438

Stor-Stockholm

- 0,2%

+ 3,1%

+ 3,2%

66 333

Centrala Göteborg

+ 0,3%

+ 4,4%

+ 0,8%

64 468

Stor-Göteborg

+ 1,6%

+ 5,2%

+ 1,0%

47 964

Centrala Malmö

- 0,4%

+ 1,0%

+ 1,0%

38 169

Stor-Malmö

+ 0,7%

+ 3,3%

± 0,0%

35 380

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 0,7%

+ 3,0%

+ 1,4%

3 867 000

Stor-Stockholm

+ 0,8%

+ 3,1%

+ 1,6%

7 053 000

Stor-Göteborg

- 0,1%

+ 2,1%

+ 0,9%

5 568 000

Stor-Malmö

+ 1,2%

+ 4,2%

+ 3,7%

5 099 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 1,7%

2 240 000

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att vi under de senaste tio åren tilldelats utmärkelsen ”Sveriges nöjdaste kunder" fler gånger än någon annan mäklarkedja.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt8.7.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny rankning visar: Malå är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten3.7.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Malå i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 269, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 224 och Göteborg på plats 230.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Hetare bostadsmarknad väntas i sommar5.6.2024 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt – upp 18 procent för villor, 12 procent för bostadsrätter och 23 procent för fritidshus. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu väntas en temperaturökning på bostadsmarknaden under sommaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye