Lantbrukarnas Riksförbund

Ett ökat skördevärde om 3–4 miljarder under 2024

Dela

Idag publicerade Lantmännen sin skördeprognos. Prognosen för årets svenska skörd uppgår till 5,4 miljoner ton spannmål. Enligt beräkningar från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) innebär det ett ökat skördevärde om 3–4 miljarder kronor.

Vallskörd
Vallskörd

”Att vi nu får en mer normal odlingssäsong är viktigt för att företagen ska kunna återhämta sig från 2023 som präglades av extremväder och skyhöga kostnader”. Säger Fredrik Andersson, spannmålsbonde och ledamot i LRFs förbundsstyrelse.  

Lantmännens prognos pekar på en normal skörd om 5,4 miljoner, ungefär 1 miljon ton större än 2023. Det är inte bara mängden spannmål som ökar utan det ser även ut att bli en bättre kvalitet på skörden vilket innebär ett högre värde på hela skörden.  

Enligt Lantbrukarnas Riksförbund motsvarar den beräknade skördeökningen med en bättre kvalitet ett ökat skördevärde om totalt 3–4 miljarder kronor. 

Även om totalsiffran ser betydligt bättre ut än i fjol så finns det regionala variationer runt om i landet. I områden där man inte kunde höstså normalt blir det en lägre skörd eftersom den vårsådda spannmålen i allmänhet fick för lite regn i maj och därför inte når upp till normalskörd. 

”Oavsett om vi bara kommer upp till en normal skörd för landet som helhet innebär det en stor skillnad jämfört med 2023. På länge sikt skapar det bättre förutsättningar för framtida investeringar i företagen som är nödvändiga för att hantera ett förändrat klimat”. Säger Fredrik Andersson. 

LRFs beräkning av uppskattat skördevärde:

  • Lantmännens prognos pekar på en normal skörd om 5,4  miljoner, dvs ungefär 1 miljon ton större än 2023. Värdet av den ökade skörden ligger runt 2–2,5 miljarder kr beroende på världsmarknadsprisernas utveckling.  

  • Eftersom det var stora kvalitetsavdrag på skörden 2023 till följd av dåligt skördeväder blir det dessutom ett högre värde på hela skörden 2024 om väderleken blir normal. Om man överslagsmässigt värderar denna effekt till 20–30 öre/kg så ökar värdet på hela skörden med 1–1,5 miljarder kr. Så totalt kan skördevärdet öka med 3–4 miljarder jämfört med 2023. Observera att detta är en bruttosiffra som inte tar hänsyn till skördekostnader m m.  

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Fredrik Andersson, spannmålsodlare och ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse
Fredrik Andersson, spannmålsodlare och ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse
Ladda ned bild

Om oss

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.

LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye