Botkyrka kommun

Allvarliga brister i formalia kopplat till studieresa till New York

Dela

Efter en övergripande intern granskning har det framkommit att allvarliga brister i formalia har skett beträffande studieresan som arrangerades av Botkyrka kommun till New York våren 2024.

Den intern granskningen påvisar bland annat följande brister i formalia; 

  • Beslut om studieresan strider mot delegationsordningen 
  • Beslut om studieresan strider mot kommunallagen 
  • Avtal saknas med företaget som anordnat studieresan
  • Kommunens upphandlade resebyrå har inte använts
  • Övergripande brist på transparens, dokumentation och öppenhet

Utifrån ovan allvarliga brister i formalia har tf kommundirektör Chris Österlund beslutat att tillsätta en extern granskning för att utreda allt som berör såväl studieresan som statsbidraget från Socialstyrelsen avseende sociala insatser för barn och unga i utsatta områden.

Den externa granskningen beräknas vara färdig i slutet av augusti och kommer även att utreda det visselblåsarärende som kom till kommunen redan i slutet av mars med anledning av studieresan, alltså innan medias intresse för bla studieresan. Visselblåsarfunktionen är en viktig del i kommunens arbete mot fusk och oegentligheter, händelsen med studieresan är ytterligare ett bevis på vikten och funktionen av starka skyddssystem.

— Som jag tidigare utlovat tillsätter vi nu en extern utredning med anledning av de allvarliga bristerna i formalia. Utredningen ska skyndsamt granska såväl studieresan, ”visselblåsningen” samt allt kring statsbidraget från Socialstyrelsen, säger Chris Österlund, tf kommundirektör.

Kommunstyrelsens ordförande Stina Lindgren (M) har med anledning av ovan givit tf kommundirektören i uppdrag att skyndsamt genomföra en översyn av reglementen och resepolicy samt föreslå olika former av utbildningsinsatser. Detta för att säkra att såväl kännedom och kunskap om kommunens reglementen är hög och efterlevs, samt att kommunens värderingar följs. Botkyrka kommun ska göra rätt- och göra rätt för sig.

För mer information: 

Tf kommundirektör Chris Österlund, 072-148 8109, chris.osterlund@botkyrka.se 

eller Presschef Lennart Agén, 073-421 8500, lennart.agen@botkyrka.se

Kontakter

Om oss

Botkyrka kommun är Stockholmsområdets sjätte största kommun med drygt 90 000 invånare. Omtalade kultur- och upplevelsesatsningar, expansivt näringsliv och en av Sveriges yngsta och mest internationella befolkning gör Botkyrka till långt ifrån lagom - en kontrastrik och kreativ mötesplats, full av upplevelser.

Följ Botkyrka kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Botkyrka kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye